İnşaat malzemesi satışları canlanıyor

Güncelleme Tarihi:

İnşaat malzemesi satışları canlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2023 07:00

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) raporuna göre Faaliyet Endeksi, mayısta yıl içerisindeki en yüksek değerine ulaştı. Geçen yıla kıyasla tüm endeksler, inşaat sektöründeki canlanmayı ortaya koydu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin mayıs sonuçları açıklandı. Rapora göre; yılbaşından bu yana küresel pazarlardaki daralma, deprem ve seçim belirsizlikleri gibi etkiler altında dalgalanma gösteren ve sınırlanan Bileşik Endeks’te, mayıs ayında belirgin bir artış gerçekleşti. Bileşik Endeks mayıs ayında 1.30 puan yükselirken, faaliyetlerdeki yüksek büyümenin genele yayılması olumlu etki yarattı. Güven ve beklentilerdeki artışların hızlanmasıyla desteklenen Bileşik Endeks, Mayıs 2023’te 71.45 puana çıktı. Faaliyet Endeksi de mayıs ayında sınırlayıcı tüm unsurların büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla yükselişe geçti. Mevsimselliğin endekse olumlu katkı vermeye başlaması ve seçimlerin yarattığı belirsizliklerin geride kalması gibi gelişmeler sonucu mayıs ayında sektörün hemen hemen tüm alt faaliyet gruplarında önemli büyümeler gerçekleşti. Bu büyüme etkisi Faaliyet Endeksi’ne bir önceki aya göre, 3.9 puan artış olarak yansıdı.

Haberin Devamı

GÜVEN VE BEKLENTİ ARTTI

Yılbaşından bu yana sınırlı ve temkinli artış eğilimi içinde olan Güven Endeksi, bu durumu mayıs ayında da sürdürdü. Mayısta bir önceki aya göre 0.43’lük artış ile 34.70 puana yükseldi.

Rapora göre, mayısta artış gösteren bir diğer alan ise Beklenti Endeksi oldu. Bu endeksi etkileyen en önemli unsur seçimlerin tamamlanması ve seçim sonrasına ilişkin siyasi ve ekonomik belirsizliklerin azalmasıydı. Beklenti Endeksi mayısta bir önceki aya göre 0.6 puan arttı. Böylece Beklenti Endeksi seçim sonrası döneme ilişkin iyimserliğini sürdürdü.

BAKMADAN GEÇME!