Ingvar Kamprad'ın ilham veren başarı hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Ingvar Kampradın ilham veren başarı hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2018 09:15

Gerçek bir mobilya devinin arkasındaki isim Ingvar Kamprad'ın hikayesi oldukça ilham verici. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Bugün birçoğumuzun yolunun düştüğü mobilya perakende zinciri IKEA’nın arkasındaki ticari zeka Ingvar Kamprad. 27 Ocak 2018 tarihinde hayata gözlerini yuman Ingvar Kamprad’ın başarı dolu hikayesi ise birçok kişiye ilham verecek cinsten.

30 Mart 1926 Agunnaryd İsveç’te Elmtardy adlı çiftlikte doğdu. Daha 5 yaşında çocukken çevrede bulunan komşularına bisiklet üzerinde kibrit satarak ticarete atılan Kamprad, toptan ucuz fiyata aldığı kibritleri tek tek satarak ticari zekasının ne kadar yüksek olduğunu o günlerde kanıtlamış oldu.

Sadece kibrit çöpüyle yetinmeyen Kamprad, ilerleyen dönemlerde yine ucuz fiyattan aldığı balık, yılbaşı ağacı süsleri, yem ve kalem gibi ürünleri de alıp satmayı başardı.

Artık bunlar gibi küçük ticari alım-satım işleriyle çok para kazanamayacağını anlayan Ingvar, babasının hediye ettiği parayla 1943 yılında kendi ismi, soyadı (Ingvar Kamprad), doğduğu çiftlik (Elmtardy) ve köy (Agunnaryd)’ün baş harflerinden oluşan IKEA’yı kurdu. İlk zamanlarda kalem, cüzdan, resim çerçeveleri, saat, naylon çorap gibi ufak tefek ürünlerin satışını yapmaya devam etti. Ürünleri uygun fiyattan sattığı için müşterileri tarafından tercih edilir olmuştu.

Haberin Devamı

Kuruluşundan yaklaşık iki yıl sonra mobilya satışına da başlayan IKEA, yoğun ilgiyle karşılandı. Kamprad gördüğü bu yoğun ilgiden dolayı sadece mobilya satışına odaklanmaya karar verdi ve dünyanın dört bir tarafına yayılan bu zincirin büyümesi için en önemli dönüm noktalarından birini gerçekleştirmiş oldu.

1950’li yılların başında Agunnaryd’da Sergi Salonu (Showroom) açması en önemli dönüm noktalarından bir diğeriydi. Çünkü bu zamana kadar insanlar mobilya almak istediklerinde önceden sipariş veriyorlar ve mobilyaları yapıldıktan sonra görebiliyorlardı. Satın alacakları mobilyaları önceden görebilmek o dönemde büyük bir devrimdi.

Ancak bu kadar başarının cezasız kalması imkansızdı ve 1955 yılına kadar rakiplerinden gördüğü baskı ve tedarikçi firmaların yaptıkları boykotlara daha fazla dayanamayarak kendi mobilyalarını dizayn etmek zorunda kaldı. İşte bu da bir diğer dönüm noktası oldu. Kendi ürünlerini dizayn etmesi daha ucuza imal etmesi ve daha uygun fiyattan satmasını sağladı.

Haberin Devamı

IKEA’yı 49 farklı ülkede 412 mağazayla hizmet veren ve günden güne artan mağaza sayısıyla dünyanın en büyük mobilya perakende zincirlerinden biri haline getiren Ingvar Kamprad’ın başarı hikayesinden herkesin ilham alması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!