İngiliz Boohoo’nun patronundan Türk tedarikçilere mesaj var

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Boohoo’nun patronundan Türk tedarikçilere mesaj var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2023 07:00

Hürriyet’in iki gün önce yayınladığı haber üzerine İngiliz moda devi Boohoo’nun patronu Mahmut Kamani “Bir de beni dinleyin” dedi. Boğaz’da iki ev satın alan ve zamanının büyük bölümünü İstanbul’da geçirdiğini söyleyen Kamani’den Türkiye’deki 250 tedarikçiye mesaj var: “Evet fiyat baskılıyorum ama Türkiye’ye desteğimi asla kesmem.”

Haberin Devamı

Kurduğu online moda  şirketiyle dünyanın en zengin adamları arasında gösterilen Boohoo’nun patronu Mahmut Kamani, önceki gün Türk danışmanı aracılığıyla bize ulaştı. Hürriyet’in bu sayfalarında yayınlanan ‘İngiliz Boohoo’dan Pakistan resti’ başlıklı haber üzerine kendini anlatmak istediğini söyledi. Online görüşme olacak zannederken, “Bebek’te kahve içelim” teklifi alınca şaşırdık. Gittik. Yanında Boohoo’nun Türkiye’de 33 yıldır çalıştığı ve en büyük tedarikçisi olan Haber Tekstil’in CEO’su Burak Ertürk ve danışmanı Bülent Alkanlı ile birlikte denize sıfır bir masaya buyur etti, “Bir de beni dinleyin” dedi.

‘KİMSEYLE TERS DÜŞMEM’

Mahmud Kamani, İngiliz medyasının da yakından takip ettiği bir isim. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ailesi Hindistan’ın Gucerat Bölgesi’nden Kenya’ya göç etmiş. Mahmud Kamani henüz dört yaşındayken ise İngiltere’de Manchester’da yaşamaya başlamışlar. “Ben basit bir adamım. Annemin küçük bir mağazası vardı, orada başladım iş hayatına. Eğitimimi hayattan, arkadaşlarımdan, ailemden aldım; kitaplardan değil. 11 yaşındayken bana bir mağaza emanet edildi” diye anlatmaya başladı kendini.

Haberin Devamı

58 yaşındaki iş insanı, Türkiye ile çalışmaktan çok mutlu olduğunun altını çizerek, hem haberimizi doğruladı hem de nedenlerini anlattı: “Türkiye’deki tedarikçilere ‘Pakistan fiyatları istiyorum’ demedim. İş hayatında kimseyle ters düşmem, kimseye kapımı kapatmam. Herkes benimle her şeyi konuşabilir. Evet fiyat baskılıyorum, indirim talep ediyorum ama burada amacım fiyatların artmamasını sağlamak. Türkiye’de enflasyon problemi var. İşçilik maliyetleri vs sürekli artıyor. Aynı malı başkası 3 TL’ye satıyorsa Türkiye’den 5 TL’ye almak istemiyorum. Bunun adı ticaret. Çok basit. Ama bu ülkeye aşığım. Burada iki ev aldım. Hayatımın büyük bölümünü burada geçirmeye başladım, çok seviyorum. Bu yüzden de Türkiye’de işlerimi büyütmek istiyorum. Her zaman destek vermeye hazırım. Halen de fiyatlar konusunda bir formül bulmaya çalışıyorum.”

ESKİ LI FUNG BİNASINI OFİS YAPTI

Mahmud Kamani’nin verdiği bilgilere göre Boohoo’nun İstanbul Yenibosna’da 3 bin 500 metrekarelik ofisi var. Bir dönemin dev alım şirketi Li Fung’un ofisinde şimdi onlar çalışıyor. Kamani, “Ben burada işimi büyütmek istiyorum. Ödemelerimi geç yapabilirim ama öderim. Ben küçük bir aile şirketinden bugünlere geldim. Bu nedenle küçük aile şirketleriyle çalışmayı tercih ediyorum. Onlar benim ortağım. Onlar olmadan çalışamam ama aynı fiyat baskılarıyla ben de karşılaşıyorum. Ödeme vadelerini hızlandırmak için bir çalışmam var” diye anlattı kendini. Kamani, Türkiye’den alımı düşürdüğünü kabul etti. Buradan Fas, Hindistan gibi ülkelere alımı kaydırmak zorunda kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘ONLINE PERAKENDENİN ZARA’SI OLACAĞIM’

Kamani “Tam bir Türkiye aşığı” dedi. Sebebini ise, “Çünkü buranın ruhunu seviyorum” diye özetledi. 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’deki en büyük alıcısı Burak Ertürk’ü arayıp deprem bölgesine 100 bin Sterlin bağışta bulunmuş. “Boğaz’a aşığım. Hindistan’da hiçbir yerde aileleri böyle kafelerde sohbet ederken göremezsiniz” derken hayran hayran Boğaz’ı izledi. Hayalini sorduğumuzda ise, “Ben online modanın Zara’sı olmak istiyorum. Ve Türkiye bu hayalimin büyük parçalarından biri olacak” yanıtını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!