İnekleri artık robotlar sağacak!

Güncelleme Tarihi:

İnekleri artık robotlar sağacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2016 11:59

İneklerin klasik yöntemlerle sağılması dönemi bitti. Türkiye’de kullanımı yaygınlaşan “sağım robotları” ineklerden alınan süt verimini arttırarak üreticinin yüzünü güldürüyor. 

Haberin Devamı

Türkiye’de hayvancılığa yönelik artan rağbet bu sektörde daha önce görülmeyen bir teknolojik yenilenmenin de önünü açtı. Mikrofonlu tasmanın ardından şimdi de özellikle Avrupa’da yaygın olarak kullanılan “sağım robotları” üreticilerden talep görüyor. Sağım robotlarının satışını yapan Kurtsan Teknoloji Genel Müdürü Ahmet Kurt, “Geleneksel çiftliklerde sağım, sağımhane ismi verilen ayrı bir bölmede yapılmaktaydı. İnekler, her gün belirli saatlerde barındıkları yerden sağımhaneye sevk edilip sırayla sağımcıların yardımıyla sağılıyordu. İnekler, sağım için günde en az iki kere barınaklarından yani mevcut düzenlerinden ayrılmak zorunda kalıyordu” diyerek  sağım robotlarının farkını şöyle anlattı.

“SÜT VERİMİ YÜZDE 15 ARTIYOR”
“Sağım robotlarının  ineklerin barınaklarına yerleştirilerek ineklerin yeme, içme, dinlenme gibi rutinlerinin bir parçası olarak sunuluyor. İnekler birkaç gün içinde sağım robotlarına alışıyorlar. Özgür hareket eden inekler, istedikleri zamanda kendi kendilerine sağılırlar.  Böylece stres yaşamayan hayvanlar daha fazla süt verir ve aynı zamanda hiçbir insan inisiyatifine dayanmadan hijyenik süt elde ediliyor. Avrupa’da robot kullanımı ile birlikte süt veriminde en az yüzde 15’lik artış, süt kalite primi, daha az işçi ve veterinerlik gideri gibi avantajlar elde edilmiştir. Robotların en önemli bir üstünlükleri de tıpkı traktör gibi ikinci el piyasasının ileride oluşacak olmasıdır.”

ROBOTLU ÇİFTLİKLER DEVRİ BAŞLIYOR!
Ahmet Kurt, bayi ve servis ağı sayesinde sağım robotlarını Türkiye’nin her noktasında üreticinin hizmetine sokacaklarını belirterek, “Yakında Türkiye’nin dört bir tarafında geleneksel çiftliklerin yerini robotlu çiftlikler alacak. Robotlu çiftlikler süt hayvancılığında adeta devrim yaratacak. Kurtsan’ın amacı bu ürünü kolay ulaşılabilir hale getirmek. Bayiler aracılığı ile üreticilere sattıktan sonra da teknik destek sürecek. Sağım robotları bir lüks olmayacak her üretici imkanları ölçüsünde teknolojinin nimetlerinden faydalanarak daha çok verim elde edecek daha çok kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

ROBOTLU ÇİFTLİKLERE DEVLET DESTEĞİ 
Ahmet Kurt, robot çiftliği kurmak isteyen yeni yatırımcılar veya mevcut çiftliğine robotlu çözüm isteyen üreticilerin devlet tarafından verilen Kırsal Kalkınma veya İPARD gibi teşvik programlarından yararlanabileceğini belirterek, bu konuda bilgi edinmek isteyen müşterilerine de destek verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Sağım robotları ineklerin bulunduğu ahıra yerleştirilir. Robotlar kabin ve kabin içerinde hareket eden robot kolu şeklindedir. Kabin içerisinde ayrıca, sağım sırasında ineklere yem de verilmektedir. Sağılmak isteyen inek, kabin içeresine girer. Bu arada inek elektronik olarak tanımlanır. Robot kol lazer teknolojisi ile ineğin memesini bulur ve her meme ucunu sağım öncesi temizler. Daha sonra da aynı meme uçlarına sağımı yapacak sağım başlıklarını yerleştirir. Böylece sağım başlar. Sağım başlığı, meme ucundan gelen süt bittiği zaman otomatik olarak çekilir. Sağılan süt, hiç el değmeden paslanmaz çelik borulardan, süt soğutma tankına iletilir. Süt burada hızla soğutulur.

Haberin Devamı

Böylece hijyenik sağım yapılır. sağımı biten ineğin meme uçlarına sağım sonrası memeye bakteri bulaşmasını engellemek için koruyucu uygulaması yapılır. Daha sonra inek kabinden çıkar ve yeni ineğin kabine girmesi beklenir. Yeni bir sağıma başlamadan önce sağım başlıkları buharla dezenfekte edilir. Bunun sayesinde bir inekten bir başka ineğe sağım başlığından dolayı her hangi bir hastalık bulaşması önlenir. Ayrıca, robot belirli periyotlarda kendi kendini komple yıkar. Sütünde hastalık uyarısı alan robot, sağımı biten ineği sürünün içerisine değil tedavi bölümüne bir ayırıcı kapı ile yönlendirir. 

BAKMADAN GEÇME!