İMKB, krize rağmen dünya sıralamasında 23'üncü oldu

Güncelleme Tarihi:

İMKB, krize rağmen dünya sıralamasında 23üncü oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), geçen yıl, global krize rağmen uluslarararası borsalar liginde 23. sıradaki pozisyonunu korumayı başardı.

İMKB'nin geride bıraktığı borsalar arasında, Meksika, Montreal, Santiago, Sao Paulo, Atina, Lizbon, Brüksel, Kopenhag, Helsinki, Lüksemburg, Oslo, Viyana, Varşova, Jakarta ve Filipinler borsaları da bulunuyor.

‘‘Asya Kaplanları’’ olarak anılan Uzakdoğu ülkelerinde ortaya çıkan ekonomik krizden etkilenen Tayland, Kuala Lumpur ve Singapur borsaları da İstanbul Borsası'nın gerisinde kaldı.

Federation Internationale des Bourses de Valeurs (FIBV) verilerine göre, geçen yıl belli başlı 50 borsanın hisse senetleri piyasasında yıllık işlem hacmi, 26 trilyon 329.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, 68 milyar 478.7 milyon dolarlık işlem hacmiyle toplam hacmin yüzde 0.26'sını oluşturdu.

Dünya borsaları liginde 1. sırayı, 7.3 trilyon dolarlık işlem hacmiyle New York Borsası aldı. İşlem hacmi 1 trilyon doların üzerinde olan diğer 4 borsa ise sırasıyla 5.5 trilyon dolar ile Nasdaq, 2.9 trilyon dolar ile Londra, 2 trilyon 53 milyar dolar ile Paris ve 1.5 trilyon dolar ile Almanya oldu.

İstanbul, sıralamada 23. sırada yer aldı. 1997 yılında da 49 borsa arasında 23. sırada bulunan İstanbul, 1998 yılında bölgedeki krizden etkilenen Tayland, Kuala Lumpur ve Singapur'un üzerine çıktı. İstanbul Borsası'nın da global krizden olumsuz etkilenmesine rağmen, 1997 yılındaki 56 milyar dolarlık işlem hacmini yaklaşık 68.5 milyar dolara çıkarmayı başardığı dikkat çekti. Uzmanlar, likidite artışının İMKB'de yatırımcıların rahatlıkla hisse senetlerini paraya çevirebildiklerini gösterdiğine işaret ederek, ''dünya ekonomilerini, bu arada borsaları olumsuz etkileyen global krize rağmen likidite artışı, İstanbul Borsası'nın lehine bir puan oldu'' dediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!