IMF'ye küçülme sözü verdik 3.1 milyar doları aldık

Güncelleme Tarihi:

IMFye küçülme sözü verdik 3.1 milyar doları aldık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 01:51

IMF, küçülme sözü veren Türkiye'ye eylülden bu yana beklediği 3.1 milyar dolarlık 4. dilim krediyi serbest bıraktı. IMF, Türkiye'nin performansından memnun kalındığını açıklarken, 10 milyar dolar ek kredinin de ocakta kesinleşebileceği öğrenildi.

IMF, Türkiye'nin Niyet Mektubu'nu kabul edip, 10'uncu gözden geçirmenin 3.1 milyar dolarlık kredisini serbest bıraktı. 11'inci gözden geçirmenin 24 Aralık’a kadar, yeni stand-by'ın ocaka kadar tamamlanması bekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, 10'uncu gözden geçirme görüşmelerini tamamlayarak Türkiye'nin, geçen eylül ayından bu yana beklediği 3.1 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı. İcra Direktörleri Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, 10'uncu gözden geçirme sonrasında 11'inci gözden geçirme görüşmelerinin başlayacağı ve 2001 yılı bitmeden sonuçlandırılmasının beklendiği belirtildi. IMF ile imzalanacak yeni stand-by anlaşması için yapılacak görüşmelere de en kısa sürede başlanacağı ve imzanın ocak ayında atılabileceği bildirildi. Yeni stand-by’da bankacılık, vergi yönetimi, özelleştirme gibi konular ağırlıklı olacak.

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun dün akşam onayladığı ve Türkiye'nin, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti imzalarıyla temsil edilerek, IMF Başkanı Horst Köhler'e yazdığı Niyet Mektubu'nda, enflasyon hedeflemesine 2002 yılında geçileceği belirtildi. 2004 yılında yüzde 12 enflasyonun hefedlendiği de açıklandı. Niyet Mektubu'nda üretici sektörün destekleneceği ifade edildi. 11'inci gözden geçirme çalışmalarını tamamlamak ve yeni stand-by programına ilişkin görüşmeleri yürütmek üzere Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti önümüzdeki hafta Ankara'da olacak ve pazartesi günü resmi temaslara başlanacak. 3.1 milyar dolarlık beşinci dilim kredinin serbest bırakılacağı 11'inci gözden geçirme çalışmaları ile 10 milyar dolarlık ek finansman desteği sağlanacak yeni programa ilişkin temasların 24 Aralık tarihine kadar bitirilmesi planlanıyor. Türkiye, IMF ile yürütülecek yeni stand-by için yeni bir niyet mektubu sunacak.

ZAMLAR SÜRECEK

2001 sonuna kadar 100 trilyon TL daha net gelir sağlayacak fiyat artışları yapılacak.

2002 boyunca KİT fiyatları, TEFE artış oranı ya da dünyayla uyumlu artırılacak.

Lojman kiraları artacak.

Zarar eden 10 tren seferi kaldırılacak.

KİT'lerin sağladığı bedelsiz ve tarife altı uygulamalar kaldırılacak.

THY'nin yurtdışı şube sayısı azalacak, kársız hatlar iptal edilecek. THY seyahat acentelerini daha çok kullanmaya başlayacak ve düşük kapasiteli havaalanları kapatılacak.

Zorunlu emekliliği engelleyen genelgenin kapsamı daralacak.

Devlette fazla mesai giderleri, kamu işçileri için (2001 ile kıyaslandığında) yüzde 20, diğerleri için yüzde 50 azalacak.

Tarımdaki soya ve kanola dışındaki tüm sübvansiyonlar kalkacak.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün ve diğer merkezi devlet birim ve kurumlarının bölge idarelerinin işçileri, ekipmanı ve sorumlulukları zaman içinde İl Özel İdareleri'ne kaydırılacak.

VERGİLER DÜZENLENECEK

Aralık 2001'de Özel İşlem Vergisi yüzde 50 artacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 75 (yeniden değerlemenin %50 fazlası) artırılacak.

Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi gelirlerinin artırılması için tedbirler alınacak. Yerel yönetimlerin vergilerden aldığı pay yüzde 4.1'e düşürülüp ek kaynak bütçeye aktarılacak.

Türkbank'ta gönüllü tasfiye

Niyet Mektubu'nda özel bankacılık sisteminin güçlendirilmesi politikasının, orta vadeli büyümeye hızlı bir geri dönüşü desteklemek amacıyla izlenmeye devam edildiği belirtildi. ‘‘Bu politikanın temel öğesi, tüm özel bankaların en az yüzde 8'lik sermaye yeterlilik oranını 2001 sonuna kadar sağlamalarını ve bunu muhafaza etmelerini temin etmektir’’ denilen mektupta ‘‘BDDK finansal açıdan zayıf bankalar için halihazırda ortaya konulmuş olan sermaye güçlendirme planlarına gösterilen uyumu yakından takip etmektedir’’ açıklaması da yapıldı. Mektupta ayrıca, ‘‘1 Temmuz 2001 tarihi itibariyle bankacılık lisansı iptal edilmiş olan Türk Ticaret Bankası yasal temyiz süresi tamamlanır tamamlanmaz gönüllü tasfiyeye gidecektir’’ denildi.

10 yıldır kriz uyarısı yaptık dinletemedik

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomik krize ilişkin uyarıları, 1990'lı yılların başından beri yaptıklarını belirtti. Serdengeçti, uyarılarının siyasilerce dikkate alınmadığı kaydederek, ‘‘Biz borçtan hep korkarız. 1990'lı yıllardan beri bu korkuyu dile getiririz. Ancak dikkate alınmadı, bugünkü noktaya gelindi’’ dedi. Serdengeçti, Merkez Bankası Yasası'nda yapılan son değişiklik gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na brifing verdi. Serdengeçti'nin iki ilginç saptaması, ‘kriz uyarıları’ ve ‘Türk Lirası kampanyası’ konusunda oldu. Serdengeçti ‘‘Biz Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı yöneticileri borçtan hep korkarız. 1990'lı yıllardan beri bu korku içerisindeyiz. Yetkililere bunu her seferinde ilettik. Önlem alınmasını istedik. Ancak gereken yapılmadı, bugünkü noktaya gelindi. Yaşananlar 10 yıllık birikimin sonucudur’’ diyerek o dönemde görev alan siyasileri suçladı. Serdengeçti, herkesin dolara yönelmesinin, TL'ye güveni azattığını kaydederek, ‘‘TL'ye güven kampanyası erken sona erdi’’ dedi. Bunun üzerine ANAP'lı Aydın Ayaydın, kendisini eleştirerek şunları söyledi: ‘‘Merkez Bankası Başkanı'nın, sivil örgütlerin kampanyalarına güven bağlaması yanlıştır. Bundan para politikalara gereksiz sonucu çıkar. Kampanyalarla TL’ye güven gelmez. Para politikalarıyla dövizi aşağı çekmeniz gerekir.’’ Serdengeçti ise ‘‘Sözüm yanlış anlaşıldı, ben topyekün mücadeleden daha iyi sonuç alınır demek istemiştim’’ karşılığını verdi.

Enflasyon hedefi yüzde 12

Yıl (%)

2001: 65

2002: 35

2003: 20

2004: 12

Büyüme hedefi

2001: -8.5

2002: 4.0
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!