IMF'den yeni FDF'ye destek

Güncelleme Tarihi:

IMFden yeni FDFye destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 09:29

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türk hükümetinin gelecek yıl için benimsediği yüzde 5,5 oranındaki faiz dışı fazla hedefini desteklediğini bildirdi.

Haberin Devamı

IMF Türkiye Masası tarafından Washington'da yayınlanan açıklamada, Türk ekonomisinin genel bir değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Türkiye'de son zamanlardaki ekonomik gelişmelerin iyi olduğu, büyümenin iç talepten dış talebe doğru yönelmekte bulunduğu, Merkez Bankası'nın ihtiyatlı politikası sayesinde enflasyonun düşmekte olduğu belirtilerek, “Daha zayıf bir dış ortama karşın, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, yatırımcı güvenini ve sermaye girişlerini yükseltti” denildi.

Türk ekonomisinin genelde görünümünün olumlu olmayı sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, gelecek yıl ekonomik büyüme hızının yüzde 5,5 oranında artmasının, enflasyonun aşamalı olarak düşmeyi sürdürmesinin ve petrol fiyatları ile YTL'deki değerlenmenin temel riskler oluşturmasına karşın, cari açığın GSMH'nın yüzde 8'inin altında stabilize olmasının beklendiği dile getirildi.

Haberin Devamı

Buna karşılık, bu yıl mali performansın kayda değer ölçüde zayıfladığı savunulan açıklamada, “Faiz dışı fazla 2007'de şimdi GSMH'nın yüzde 4,25'i olarak bekleniyor ki, bu hükümetin yüzde 6,7'lik hedefinin oldukça altında. Ayrıca kamu harcamaları yıl boyunca arttı, vergi uyumu zayıfladı ve enerji şirketlerinin mali pozisyonları olumsuz yönde ilerledi. Beklenenden daha düşük tüketimden kaynaklanan gelir eksiği, bugünkü mali pozisyondaki zayıflamaya ayrıca katkıda bulundu” ifadeleri kullanıldı.

IMF heyetiyle Türk yetkililerinin, Ankara'da ve ardından Washington'da yapılan görüşmelerde, 2008 yılı bütçe tasarısı ve uzun vadeli mali pozisyonu güvence altına alacak yapısal eylemler üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi. Açıklamada, Türk hükümetiyle IMF arasında, geçmişteki yüzde 6,5 oranında olan faiz dışı fazlanın Türkiye'ye iyi hizmet ettiği, borç yükünü azalttığı, enflasyon ve reel faiz oranlarındaki düşmeyi kolaylaştırdığı ve böylece özel sektör önderliğindeki büyümenin koşullarının oluşturduğu konularında fikir birliği olduğu belirtildi.

Faiz dışı fazla hedefinin borç oranını hızlı bir biçimde güvenli düzeylere düşürme yönünde tutarlı olduğunun da kabul edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Böyle bir hedefe bağlılık, bu yıla ilişkin mali politikanın önemli ölçüde sıkılaştırılmasını sağlayacak ve dolayısıyla enflasyon ve faiz oranlarındaki azalmaya yardım edecek. Ayrıca, ileriye bakıldığında mali politikanın güçlü bir orta vadeli mali çerçeveye bağlanması yönünde de ilke olarak anlaşmaya varıldı.Dolayısıyla IMF Türkiye Masası, Türk makamlarının gelecek yılın bütçesinde GSMH'nın yüzde 5,5 oranındaki faiz dışı fazla hedefini benimseme niyetini destekledi.”

Söz konusu FDF hedefinin tutturulmasında yeterli güvencelerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, para politikasına bakıldığında da IMF Türkiye Masası'nın, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını indirme yönündeki yakın zamandaki kararlarının memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!