IMF, Yunanistan’da programın yürüdüğüne inandı, 3.2 milyar dolarlık dilime onay verdi

Güncelleme Tarihi:

IMF, Yunanistan’da programın yürüdüğüne inandı, 3.2 milyar dolarlık dilime onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu, Avrupa Birliği (AB) ile birlikte verdiği 110 milyar Euro’luk kurtarma paketi kapsamında Yunanistan’a 3.2 milyar Euro’luk kredi dilimini onayladı.

Haberin Devamı

IMF’nin çiçeği burnunda Başkanı Christine Lagarde, konu ile ilgili yazılı açıklamasında borç yükü içindeki Yunanistan’ın sağladığı ilerlemelere işaret ederken, yine de daha yapılması gereken işler olduğuna dikkat çekti.
Reformlar sürmeli
Yunan hükümetinin uyguladığı ekonomik programın önümli sonuçlar vermeye başladığını kaydeden Lagarde, “Mali açık azaltılıyor, ekonomi yeniden dengeleniyor ve rekabet gücü kademeli olarak gelişiyor. Ancak bununla birlikte, daha hayata geçirilmesi gereken birçok önemli yapısal reformun bulunduğunu da unutmamak gerekiyor. Ülkenin 2012 yılının ilk yarısında büyümede pozitif rakamlara dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.
IMF’nin bu onayı, 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin 5’inci dilimi olan ve geçen hafta Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları tarafından onaylanan 12  milyar Euro’luk kredinin Yunanistan’a verilmesinin önünde bir engel kalmadı. Yunanistan, bu krediyi alabilmek için AB ve  IFM’nin 28.5 milyar Euro’luk orta vadeli bütçe paketini (kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri ile özelleştirme) parlamentodan geçirip yasa haline getirmesi şartını kabul etmişti.
Özel sektör isteksiz
Yunanistan’ın acil ödemeleri için kullanacağı bu kredinin yanı sıra AB ve IMF’nin ülkeye yönelik ikinci bir kurtarma paketi çalışmaları da devam ediyor. Ancak AB ve IMF’nin Yunanistan’a 2014 yılı sonuna kadar borç ödemelerini yapabilmesi va ayakta kalabilmesi için 100-120 milyar Euro’luk yeni bir kredi verilmesi için yaptıkları hesaplar tutmadı.
Sözkonusu kredinin 30 milyar Euro’luk bölümünün ellerinde Yunan devlet tahvilleri olan özel banka ve sandıklar tarafından karşılanması hesaplanıyordu. Ancak, özel banka ve sandıklar ellerinde vadesi gelen Yunan tahvillerini ‘gönüllü’ olarak yenileri ile değiştirmeye istekli değil. Yeni kredide en iyi durumda özel sektör katılımının 15 milyar Euro’yu geçmeyeceği ileri sürüldü. 2014 sonuna kadar Yunanistan’ın vadesi gelmiş devlet tahvilleri için 97 milyar Euro ödeme yapması gerekiyor. İkinci kurtarma paketinde 60-70 milyar Euro’yu AB ve IMF’nin vermesi, 30 milyar Euro’luk bir bölümün ise Yunanistan’ın özelleştirme programından sağlanması bekleniyor. AB, özelleştirme programında, satışları ve elde edilen paranın nereye gittiğini denetlemeyi şart koşmuştu.

Haberin Devamı

Venizelos, din adamına maaşı savundu, halk ‘Kiliseler zengin’ resti çekti

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da din adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesine halk tepki gösterdiyor. Ülkenin en zengin müesselerinden sayılan kilisenin din adamlarının maaşlarını da üstlenmesi gerektiğine ilişkin talepler artınca, Yunanistan Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ile görüştü. Venizelos, din adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesine devam edileceğini bu maaşların azaltılmasının da sözkonusu olmadığını açıkladı. Tepkiler ile ilgili olarak Selanik Metropoliti Anthimos ise, “Eğer devlet din adamlarının maaşlarını ödemeyecekse o zaman 1854 yılından bu yana kiliseden aldıklarını iade etsin” dedi.  Ekonomik krizden etkilenen, Yunanistan Kilisesi’ne gelenler artık para bırakmıyor. Kiliselerde eskiden mum yakmak için para kasasına 50 cent hatta 1 Euro bırakan Yunanlılar artık ya 10 cent atıyor ya da hiç para bırakmadan mum yakıyorlar. Kilisiye yapılan yardım ve hibeler de son birbuçuk yılda büyük ölçüde azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!