IMF yarın Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

IMF yarın Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Türkiye'de mali piyasalarda yaşanan sıkıntıların sona ermemesi üzerine IMF'te de yoğun toplantılar yapılmaya başlandı. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ekonomideki son gelişmeler üzerine IMF'nin yolladığı heyetin yarın Ankara'ya geleceğini bildirdi.
Haberin Devamı

Türkiye'de piyasalarda yaşanan sıkıntının sürmesi üzerine, Uluslararası Para Fonu IMF'nin Washington'daki merkezinde, Türkiye ile ilgili alınacak muhtemelyardım kararına yönelik yoğun toplantılar yapılıyor.

IMF çevreleri, Türkiye'deki duruma istikrar kazandırılması için IMF'nin bulunabileceği katkıya ilişkin kararın önümüzdeki günlerde çıkmasının beklendiğini belirtirken, niteliği ve açıklanacağı zaman kesinlik kazanmadı.

Bu arada, Dünya Bankası'nın düzenlediği kamu harcamaları konulu bir seminer için Washington'da bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil'in, piyasalarda ortaya çıkan sıkıntıdan dolayı IMF merkezinde de temaslarda bulunduğu öğrenildi.

Ancak IMF kaynakları, IMF'nin Türkiye ile ilgili alacağı karara yönelik esas görüşmelerin, ağırlıklı olarak Ankara'daki en üst düzey Türk bürokratlarıyla yürütüldüğüne işaret ettiler. IMF'nin bu amaçla sürekli temas halinde olduğu belirtilen Türk yetkililerinin başında Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in geldiği belirtildi.

Washington'daki uluslararası finans kuruluşları yetkilileri, Türkiye'deki durumun, gelişmekte olan diğer piyasalara da etkileri bulunduğunu ve aciliyet taşıdığını, bu yüzden IMF'nin Türkiye ile ilgili kararının, uzun zaman almayacağı görüşünü dile getirdiler.

IMF'nin, Türkiye'deki durumun istikrara kavuşturulması amacıyla elinde bulundurduğu alternatifler arasında, geçen yıl imzalanan Stand-By anlaşmasına yönelik ek kredi açılması da bulunuyor.

Türkiye'ye iki IMF heyeti

Türkiye'de mali piyasalardaki sıkıntı ile ilgili açıklama yapan IMF Başkanı Horst Köhler, "Türk yetkililerinin güçlü politikalar uygulamalarına bağlıolarak, Türkiye'ye ek kaynak sağlanması için IMF İcra Kurulu'na tavsiyede bulunmayı planladığını" bildirdi.

IMF yetkililerinin gün boyunca yaptıkları toplantılar ve Türk hükümetiyle sürdürülen temasların ardından gelen açıklamada, Türk hükümetinin dün açıkladığı önlemlerden memnuniyet duyulduğu ve IMF'nin, haftasonunda, özellikle bankacılık sektöründe yardımcı olmak üzere Türkiye'ye iki heyet göndereceği belirtildi. Köhler açıklamasında şöyle dedi:

"Türk hükümeti tarafından açıklanan önlemler, Türkiye'nin IMF programına bağlılığını gösteriyor. Özellikle para politikalarının idaresinin, bir defa daha anlaştığımız programın çerçevesine uygun olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Türk hükümetine özellikle bankacılık sektörü reformlarında yardım etmek amacıyla bu haftasonu iki IMF heyetini Türkiye'ye gönderiyoruz.

Türk hükümetinin, özellikle para politikası ve bankacılık sektörü konularında üzerinde anlaşılan programın sıkı şekilde uygulamaya devamedeceğine ve politikaları daha da güçlendirmek için IMF ile önlemler konusunda anlaşmaya varacağına inanıyorum. Güçlü politikaların uygulanmasına bağlı olarak, Türkiye'ye ek kaynakların sağlanmasını İcra Kurulu'na tavsiye etmeye niyetliyim."

Söylenen rakamlar doğru değil

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ekonomideki son gelişmeler üzerine IMF'den bir heyetin Ankara'ya geleceğini bildirdi.

Demiralp, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarılğı bütçelerinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IMF heyetinin geliş tarihi konusunda bilgi vermeyen Demiralp, acil yardım kredisi konusunda şunları söyledi:

"Şu anda miktarı konuşmuyoruz, telaffuz etmiyoruz. Söylentiler yanlış, bu rakamların hepsi yanlış. Herkesin kafasında rakamlar var. Gelecekler, onun üzerinden bakacağız. Gelişmeler var. Onlara göre hareket edeceğiz."

Demiralp, bir başka soru üzerine, acil yardım kredisinin kota ile ölçülmediğini belirtirken, "piyasadan çıkan para kadar mı olacak" sorusuna, "o da bir görüş, o görüşe saygı duymak lazım" karşılığını verdi.

Ek niyet mektubunda herşeyin belli olduğunu, bir sorun olmadığını kaydeden Hazine Müsteşarı, "ek niyet mektubumuz hazır, sayın bakan istediği zaman imzalar, onu da göndeririz" dedi.

Hükümetin gerekli önlemleri aldığına da işaret eden Demiralp, bir başka soru üzerine, IMF ile görüşmelerin her zaman yoğun geçtiğine dikkati çekti.

Bu arada Demiralp'e yöneltilen acil yardım kredisinin tutarına ilişkin sorular sırasında, araya giren Devlet Bakanı Recep Önal da, "ben gerektiği kadar dedim" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Hazine çevreleri, IMF heyetinin yarın Türkiye'de olmasının beklendiğini belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!