IMF vergi sisteminde değişiklik istiyor

Güncelleme Tarihi:

IMF vergi sisteminde değişiklik istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 01:52

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, Türk vergi sisteminde, organizasyon yapısına ilişkin bazı değişiklikler gerektiğini ve bu değişiklikler için, IMF olarak bazı önerilerde bulunacaklarını söyledi.

Yeni Stand-By programının hazırlıkları için Türkiye'de bulunan Kahkonen, IMF'nin bu planını, dün ziyaret ettiği Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüşmesinde dile getirdi.

Bir saati biraz geçen görüşmede Kahkonen, vergi sistemindeki değişiklik önerileri konusunda detaya girmezken; her ikisi de TBMM'de bulunan Kamu İhale Kanunu ile Borçlanma Kanunu tasarılarının bir an önce yasalaşarak, ‘‘taahhütler listesinden çıkmasının’’ iyi olacağını söyledi.

Kamu İhale Kanunu'nda tartışmalara yol açan yürürlük süresi konusunda Kahkonen'in tasarıyla öngörülen 2003 yılı konusunda bir sorun olmadığını dile getirdiği öğrenildi.

2001 yılı bütçe uygulama sonuçlarının değerlendirildiği görüşmede Kahkonen, mali performansı övdü. 10. Gözden Geçirme için toplanan IMF İcra Direktörleri'nin bu toplantı sırasında, Türkiye'nin mali politikalar konusundaki kararlılığı ve aldığı sonuçlara ilişkin olumlu sözlerini aktaran Kahkonen, ‘‘Mali performansınız, 18. Stand-by için bir teminat niteliğinde. Bütün İcra Direktörlerimiz aynı görüşte’’ dediği öğrenildi.

Kahkonen, bu görüşü, görüşmenin başında ve sonunda olmak üzere iki kez dile getirdi.

Maliye Bakanı Oral, Kahkonen ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Stand-by anlaşmasının süresi için ‘‘Herhalde üç yıllık olacaktır’’ dedi. Görüşmede 2001 bütçe ve programı ile 2002 bütçe tasarısını ele aldıklarını söyleyen Oral, şöyle dedi:

‘‘Hatta daha olumlu sonuçlar elde edildi, vergi gelirlerinde hedefin üzerine çıkıldı. Harcamalarda hedeflerde kalındı. Faiz dışı fazlada hedefin üzerinde bir performans gösterildi.Kim ne derse desin, 2001 yılı, mali politikalar ve bütçe uygulamaları bakamından son derece başarılıdır. IMF heyeti de 2002 için belirlenen büyüklükleri gerçekçi buldu.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!