IMF umut verdi

Güncelleme Tarihi:

IMF umut verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 15:14

Uluslararası Para Fonu Avrupa Bölgesi İcra Direktörü Willy Kiekens, IMF`nin ekonominin gelecek yıl yeniden büyüme ivmesi kazanacağına inandığını bildirdi.

Kiekens, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu`nu ziyaret ederek yaklaşık yarım saat görüştü.

Kiekens, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, görüşmede 3 konuyu ele aldıklarını belirterek, bunlardan birincisinin iç talebin yetersizliği, ikincisinin finansal yeniden yapılandırma, üçüncüsünün de vergi sisteminde yapılabilecek reformlar olduğunu söyledi.
KİEKENS-ECEVİT İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Bülent Ecevit, Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Bölgesi İcra Direktörü Willy Kiekens`i makamında kabul ederek görüştü. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından açıklama yapılmazken, toplantıya katılan Devlet Bakanı Kemal Derviş, ``Bir değerlendirme yapabilir misiniz?`` şeklindeki soruya ``Henüz erken`` yanıtını verdi. Görüşmeye IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen ve IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk de katıldı.


İcra Direktörü Kiekens, hükümetin başarılı uygulamaları sonucunda ekonomide iyiye doğru işaretler alınmakta olduğunu belirterek, özellikle kamu bankalarındaki yeniden yapılandırmanın son derece başarılı olduğunu ifade etti.

Görüşmelerin şu anda zorluk çeken şirketlerin yeniden yapılandırılması konusunda yoğunlaştığını belirten Kiekens, görüşmelerinde vergi sisteminin nasıl geliştirileceğini konusunu da ele aldıklarını kaydetti.

Willy Kiekens, ekonominin ihtiyacı olan yabancı doğrudan yatırımın arttırılması konusunda yapılabilecekler konusuna da değindiklerini bildirdi. İcra Direktörü Kiekens, IMF heyetiyle ekonomi yetkilileri arasında devam eden görüşmelerin gelecek haftaya kadar sonuçlandırılması konusunda ümitli olduklarını da sözlerine ekledi.

HİSARCIKLIOĞLU: ULUSLARARASI DESTEK GELEBİLİR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye`ye uluslararası finans kuruluşlarından destek gelebileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, IMF Avrupa Bölgesi İcra Direktörü Willy Kiekens ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ``Reel sektöre destek için IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan bir destek talebiniz oldu mu?`` sorusuna karşılık Hisarcıklıoğlu, ``Uluslarası finans kuruluşlarından destek gelebilecek. Ben bu konuda Kiekens`dan destek istedim`` dedi.

Hisarcıklıoğlu, ``Vergide yeni sistemden söz edildi. Bu KDV`lerin düşürülmesi anlamında mı?`` şeklindeki bir soru üzerine, 30 Kasım`da hazırlanan TOBB raporunun içinde her şeyin bulunduğunu, hem verginin tabana yayılması, hem vergi oranları konusunda, hem de acil olması konusunda yapmış oldukları çalışmaların yer aldığını ve Kiekens`in de bu raporun kendileri tarafından takdir edildiğini ve devam edilmesi gerektiğini söylediğini anlattı.

``Hükümetten güven mektubu ile ilgili bir talep oldu mu?`` sorusuna karşılık da Hisarcıklıoğlu, ``Bizim aramızda yok öyle bir şey. IMF ile hükümet arasında varsa onu da bilmemiz mümkün değil. Yanlız bugün sabah başbakan yardımcısı öyle birşey olmadığını ifade etti ama hükümet niyet mektubunu verecek herhalde`` dedi.

EK KAYNAK

Hisarcıklıoğlu, ``Ek kaynak konusu gündeme geldi mi?`` şeklindeki soruya da, ``Hayır gelmedi`` yanıtını verdi.

Bir gazetecinin ``Reel sektör paketi ile ilgili Kiekens yorumda bulundu mu?`` sorusu üzerine, reel sektörün dinamik ve aktif olduğunu ve bu krizde ayakta durabildiği için reel sektörü tebrik ettiğini ve Türk reel sektörünün bu krizi aştıktan sonra önünün daha açık olduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Hükümet ile varmış oldukları mutabakat zaptını Kiekens`a verdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ``Bu konularda da mutabıkız ve bunun da takipçisi olacağız`` dedi.

Bir gazetecinin ``Yeni hazırlanacak niyet mektubunda veya stand-by düzenlemesinde yer almasını istediğiniz hususlar neler?`` şeklindeki sorusu üzerine, iç talebin yetersizliği, finansman sorunu ve vergi sorunlarının bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bu üç sorunun oda ve borsalarda yapmış oldukları anketlerden çıkan sonuçlardan elde edildiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, ``Aslında bu üç sorunu aşabilirsek zaten reel sektörün önünü bir nebze olsun açmış olacağız`` dedi.

Yabancı sermaye ve doğrudan yatırıma ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

``Sadece spekülatif amaçlı sıcak para girişini istemiyoruz. Yatırım yapacak yabancı sermayenin önünü açmamız lazım. Tabi bu yabancı sermayenin önünü açarken Türk sermayesinin de önünü açmış olacağız.

Bütün bu beklentilerimiz niyet mektubu içinde mutabık olduk her halde bu konulara da değinecekler. Enflasyon muhasebesi daha önce IMF niyet mektubu içinde var.``


KIEKENS, YARIN İSTANBUL`DA

Kiekens, yarın İstanbul`da reel sektör temsilcileriyle biraraya gelerek, reel sektörün sorunları konusunda görüşecek.

Kiekens`in, perşembe günü İstanbul`daki temaslarını tamamlayarak Türkiye`den ayrılması bekleniyor.

Bu arada, Türkiye masası şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin de haftasonunda Türkiye`den ayrılacakları kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!