IMF: Türkiye’den ders al Arjantin

Güncelleme Tarihi:

IMF: Türkiye’den ders al Arjantin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2004 01:42

IMF Başkan Yardımcısı Anne Krueger, borçlarını ödemekte zorlanan Arjantin hükümetine, ‘Türkiye’yi örnek alın’ dedi. Krueger, Türkiye’nin ekonomik başarısını anlatırken, önceki gün açıklanan 2003 yılı GSMH rakamlarını da verdi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Arjantin Hükümeti’ne, mali stratejiyi Türkiye’den öğrenmesi tavsiyesinde bulundu. Anne Krueger, Arjantin ekonomisinin güçlüklerini konu alan ve American Enterprise Institute (AEI) tarafından düzenlenen bir toplantıda, herkesin hedefinin, hızlı ve sürdürülebilir büyümeye geçilmesi, yaşam standardının yükseltilmesi ve yoksulluğun azaltılması olduğunun altını çizdi.

Anne Krueger, Arjantin ekonomisinin son bir yıldaki performansının beklenenin ötesinde olduğunu, büyüme ve enflasyon rakamları vererek anlattı. Krueger, ‘Ancak, Arjantin için önemli olan, orta ve uzun vadedir. İşsizlik ve yoksulluka mücadelede başarı için uzun vadede büyüme ve genişlemeye gerek var. Bunun için de yeni yatırımlara ihtiyaç var’ dedi.

Anne Krueger, Arjantin’in yabancı yatırımcıları çekebilmesi ve uluslararası sermaye piyasalarına yeniden girebilmesi için, kendisine kredi verenlerle, borçlarının yükünü yeniden yapılandıracak anlaşma yapması gerektiğini kaydetti. Arjantin’in borçlarını ödemeye hiç başlamadığını kaydeden Krueger, ‘Bu borç anlaşması yapılınca, makroekonomik stratejinin sürdürülmesini güvence altına almak için, gelecek yıllarda, faizdışı fazlanın artması yönündeki baskı açıkça olacaktır’ dedi.

TÜRKİYE’YE BAKIN

Krueger, Şubat 2001 krizinden sonraki Türk deneyimine bakılmasını özellikle istedi. 2001’de, Türk ekonomisindeki küçülme, kamu borçları ve enflasyon rakamlarını veren Anne Krueger, Türk Hükümeti’nin, makroekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme çerçevesi için bir dizi iddialı refomu uygulamaya koyduğunu belirtti. Reformların faizdışı bütçe fazlasını da içerdiğini ifade eden Krueger, 2003’ten de gösterge rakamları verdi.

Anne Krueger, Türkiye’nin kendisine hedef seçtiği yüzde 6,5 faizdışı fazlanın Arjantin’in iki katı olduğunu ve Arjantin’den hep daha az olan borç yükünün de ciddi şekilde indiğini kaydetti. Krueger, yüksek faizdışı fazla hedefinin ekonomik büyümeyi engellemediğinin altını çizdi ve Türk ekonomisinin yeni açıklanan büyüme rakamlarını verdi. Krueger, Türk ekonomisinin, bu yıl yüzde beş büyüyeceğini, hızla aşağı inen enflasyonun da bu yıl yüzde 12, gelecek yıl da yüzde 8 olmasının beklendiğini ifade etti.

Krueger, Brezilya’dan da bazı rakamlar verdikten sonra, ‘Açık bir şekilde, Türkiye ve Brezilya deneyimlerinden alınacak çok ders var’ dedi. Anne Krueger, Arjantin’in borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak yapacağı bir anlaşmanın IMF’yi ilgilendirmediğini, krediyi verenler ile Arjantin arasında bir mesele olduğunu söyledi.

IMF, Başkanlık için üç aday önerdi

ULUSLARARASI
Para Fonu’nun (IMF) Mısırlı icra direktörü A.Shakour Shaalan, IMF başkanlığına Andrew Crockett, Mohamed El-Erian ve Stanley Fischer’i aday olarak gösterdi.

A. Shakour Shaalan, başkanlık seçimi prosedürüne göre bu üç adayı, IMF Başkan adayı olarak göstererek, İcra Direktörleri Kurulu’na sunduğunu kaydetti.

Adaylardan Stanley Fischer, IMF birinci başkan yardımcılığını yürütmüştü. Andrew Crockett’in kariyerinde ise Uluslararası Ödemeler Bankası başkanlığı bulunuyor. Mohamed El-Erian de, yatırım bankacılığının tanınmış bir ismi olarak sunuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!