IMF Şefi Türk ekonomisini övdü

Güncelleme Tarihi:

IMF Şefi Türk ekonomisini övdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 23:08

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Türkiye'nin ekonomik durumundan övgüyle söz etti ve zamanlamasını Türk hükümetinin belirleyeceği şekilde, 10 milyar dolar değerindeki Stand-By anlaşmasının tamamlanmasının ardından Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacının kalmayacağını söyledi.

Giorgianni, Reuters haber ajansına verdiği özel demeçte, 10 milyar dolarlık Stand-By anlaşmasının tamamlanmasının ardından IMF ile Türkiye'nin yollarının ayrılmasının muhtemel olduğunu belirtti ve ”elbette zamanlama, Türk makamlarının tercihiyle belirlenecek” dedi.

Haberde, IMF'nin Asya ve Arjantin'de yaptığı hataların ardından Türkiye'deki başarısının, kuruluşa rahatlama getirdiği yorumu yapılırken, Giorgianni, Türk hükümetinin, zaman zaman radikal reformlar ve popüler olmayan harcama kesintilerinde attığı kararlı adımları övdü.

Giorgianni, “çok başarılı bir işbirliğimiz var. Problemin ilk teşhisi doğruydu. Aynı zamanda isteklilik, kararlılık ve hükümetin problemlere karşılık bulmada izlenecek politikalara sahip çıkması olağanüstüydü” dedi.

Türk ekonomisinin, tarihten getirdiği yüksek enflasyon, düşük büyüme, siyasi çekişmeler ve Irak'taki savaşa karşın bugün hiç bu kadar kuvvetli olmadığı belirtilen haberde, büyüme hızının son üç yılda ortalama yüzde 8 olduğu, enflasyonun son 30 yıldaki en düşük düzeyine indiği, hükümet borcunun gayri safi milli hasılanın yüzde 65'inin altına düştüğü ve döviz karşısında Türk Lirası'nın değerinin kuvvetli olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin bankacılık sisteminin de reformdan geçirildiği ancak Avrupa Birliği yolundaki Türkiye'nin halen yapması gereken reformlar bulunduğuna dikkat çekildi. Giorgianni, “Türkiye, son yıllarda uyguladığı istikrar ve reform programıyla kendisini AB üyeliği için çok daha güçlü bir pozisyona getirdi. Ancak ilerdeki yol uzun ve çeşitli engeller de olacak. Türkiye'nin rekabet gücünü artırması, iş gücünün getirdiği yükü ve işsizliği indirmesi gerek” dedi.
Türkiye'deki ekonomik büyümenin geçen yılki yüzde 10 hızlı büyümeye karşın biraz yavaşlayacağını belirten Giorgianni, “elbette biz Türkiye'nin bu büyüme hızını her yıl sürdürmesini isteriz. Tabii geçen yıl bir yetişme havası vardı, böyle oldu. Normal koşullarda Türkiye'nin kendi potansiyel büyüme hızında, yani yüzde 5 ila 6 büyümesini bekleriz” dedi.

IMF programının en büyük başarılarından birinin, Türkiye'de enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Giorgianni, Türk Lirası'na olan güvenin arttığını da kaydetti. Giorgianni, Türkiye'nin cari açığının zayıf bir nokta olduğuna işaret etti.
IMF ile son 10 milyar dolarlık programın, sürdürülebilir büyüme, reformlar ve bütçenin güçlendirilmesine odaklandığına işaret eden Giorgianni, “bu çok kapsamlı bir program ve bütçe pozisyonunun uzun dönemde kuvvetli olmasını garanti altına alıyor. İşte bu yüzden sadece emeklilik reformuna değil vergi reformuna da çok önem veriyoruz. Bütün bu adımlar sürdürülebilir bir mali pozisyonu garanti altına almak için gerekli” ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!