IMF, ihale yasa taslağını beğenmedi

Güncelleme Tarihi:

IMF, ihale yasa taslağını beğenmedi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2001 11:08

Dünya Bankası ve Avrupa Birliği'nden gelen uzmanlar heyeti, Ankara'da yaptıkları temaslarda Devlet İhale Kanun taslağını hem şekil, hem de içerik olarak yetersiz buldu.

Haberin Devamı

IMF'ye verilen taahhütler arasında yeralan ve Ekim'de TBMM'ye gelmesi planlanan Devlet İhale Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği yetkilileriyle ayrı ayrı değerlendirildi.




 Gerek AB, gerekse Dünya Bankası'nın konuyla ilgili uzmanları, yapılan görüşmelerde Maliye ve Bayındırlık Ä°skan Bakanlıkları'nca hazırlanan kanun taslağına çok sayıda eleÅŸtiri yöneltti. Yabancı uzmanlar, öncelikle taslağı ÅŸekil olarak olumsuz buldu.Â




 İhale kanunlarında her konunun ayrı bölümlerde detaylı ÅŸekilde düzenlenmesi gerektiÄŸini savunan AB ve Dünya Bankası uzmanları, oysa mevcut taslağın karmaşık bir görünüm arzettiÄŸini, aynı konuya iliÅŸkin düzenlemelerin çeÅŸitli maddeler içine gömüldüğünü belirttiler.Â

Haberin Devamı



  ÂYabancı uzmanlar, taslağın bu yönüyle AB ve Dünya Ticaret Örgütü normlarına göre düzenlenmesi, daha sade ve ÅŸeffaf hale getirilmesi gerektiÄŸini dile getirdiler.




 SİYASİLER KARIŞMASIN




  Â




 ÂAB ve Dünya Bankası uzmanlarının hazırlanan taslakla ilgili eleÅŸtiri ve önerilerinin ikinci bölümünü içerik oluÅŸturdu.




Â




 Bu konudaki ağırlıklı görüş ve istekler de şöyle sıralandı:




 




 Â''-Ä°haleler objektif kriterlere göre düzenlenmeli ve ÅŸeffaf olmalı. Taslak bu ilkeyi tam olarak karşılamıyor.




 




 Â-Siyasiler ihalelere karışmamalı. Bu nedenle davet usulünde bakanayetki verilmesine son verilmeli. Ä°haleye davet usulunde çıkılacak iÅŸler için objektif kriterler ortaya konulup, ilan edilmeli. Bu iÅŸi yapabileceklerin ön yeterlilik kriterleri de açıklanmalı. BaÅŸvuranlardan kaçı bu ön yeterliliÄŸe sahip ise hepsi o ihale için davet edilmeli. Ä°darenin uygun gördüğü kiÅŸilerin bakan yetkisiyle davet edilmesi, ÅŸeffaf ve adil bir ihale sistemine tümüyle aykırı.




 




 Â-Uygulama projesi ve ödeneÄŸi olmayan iÅŸler için kesinlikle ihaleyeçıkılamamalı. Bu konuda istisna olmamalı. (Uygulama projesi ve ödeneÄŸiolmayan bir iÅŸ için ihaleye çıkılmasının söz konusu olamayacağını da belirten uzmanlar, bütçesi olmayan proje olamayacağını ifade ettiler.)Taslakta bu konuyla ilgili istisnalar tamamen kaldırılmalı.

Haberin Devamı



 




 Â-Ä°hale sistemine iliÅŸkin ÅŸikayetlerin deÄŸerlendirileceÄŸi bir KuruloluÅŸturulmalı. Bu Kurul, objektif kriterlere göre düzenlenmeli, teknikve iÅŸin ehli insanlar burada yeralmalı. Sözkonusu kurul, ihalelerle ilgili aksaklıkları, ÅŸikayetleri kısa sürede çözmeli.''




  Â




TASLAK YENÄ°DEN DÃœZENLENÄ°YOR




  Â




 ÂBu arada Maliye ve Bayındırlık Ä°skan Bakanlığı yetkililerinden oluÅŸan komisyon, Devlet Ä°hale Kanun taslağına yönelik olarak Dünya Bankası ve AB'nin görüş ve önerilerini tek tek deÄŸerlendirecek. Taslakda bu önerilere göre yeniden düzenlenecek.




 




 ÂBir yetkili, ''Biz, baÅŸtan bu yana yeni Ä°hale Kanunu'nun AB normlarına uygun olması gerektiÄŸini belirtiyoruz. Taslağın ilk hali buçerçevede daha katı hükümleri içeriyordu. Ancak, daha sonra getirilen düzenlemelere yönelik istisnalar da çoÄŸaldı. Åžimdi, yeniden bu istisnaları kaldırmamız gerektiÄŸi ortaya çıktı'' dedi.

Haberin Devamı



 




 




  Â




  Â




 Â




 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!