'IMF desteği siyasi mi?' tartışması

Güncelleme Tarihi:

IMF desteği siyasi mi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2001 14:06

Türkiye'nin kısa bir süre içinde IMF'den çok önemli miktarda kredi sağlamasında "siyasi faktörlerin rolünün bulunup bulunmadığı" tartışılıyor. IMF eski baş ekonomisti Mussa, "Türkiye'nin siyasi önemi 11 Eylül'den sonra daha da artı" dedi.

Washington Post gazetesi, IMF'nin bir yıl içerisinde üçüncü kez Türkiye'ye yönelik desteği artıracağını açıkladığını belirterek yardımın artırılmasının arkasındaki nedenleri tartışmaya açtı.

Washington Post Gazetesi'nde yayımlanan bir yazıda IMF İcra Kurulu Başkanı Horst Kohler'in geçen hafta Türkiye'ye 10 milyar dolarlık ek destek sağlanacağını açıkladığına dikkat çekildi.

Bu açıklamadan önce Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme kararı aldığına dikkat çekilen yazıda Kohler'in ek desteği haklı çıkarmak için kullandığı ekonomik argümanlara karşın kredinin Türkiye'nin jeopolitik rolü için verilen bir ödül olduğu yolundaki yorumlara dikkat çekildi.

IMF İDDİALARA KIZDI

Türk basınında yer alan "Bin Ladin Türkiye'yi Kurtarıyor" manşetlerine dikkat çekilen yazıda Türkiye'ye finansman desteğinin, Afganistan politikası nedeniyle sağlandığı iddialarının IMF üst düzey yetkililerini kızdırdığı kaydedilerek şöyle denildi:

"Bazı uzmanlar, Türkiye'ye yönelik yeni bir kurtarma yardımının ekonomik gerekçelerle haklı kılınabileceği konusunda görüş birliği içinde iken, karar, başta ABD olmak üzere, IMF'nin en güçlü ortaklarınca Fon'un teröre karşı koalisyonu destekleyen hükümetleri ödülendirmek için kullanılması olasılığı karşısında yakından izleniyor."

Soğuk savaş sırasında Washington'un Sovyetler Birliği'ne karşı çıkan rejimlerin IMF ve Dünya Bankası'ndan kredi almalarını sağlamak için etkisini kullandığı anımsatılan yazıda, sonuçların çoğu zaman söz konusu ülkelerin ekonomilerinin uzun vadeli gelişmesi açısından yararlı olmadığı savunuldu.

Washington Post, Türkiye örneğinin çok dikkat çekici olduğunu belirterek IMF'nin geçen hafta bir yıl içerisinde üçüncü kez Türkiye'ye yönelik desteği önemli ölçüde artırmayı taahhüt ettiğine işaret edildi.

Geçen Kasım ayında sağlanan 11.4 milyar dolarlık kredinin Türk lirasının büyük düşüşünü önleyemediği kaydedilen yazıda IMF'nin Ankara'ya ek 10 milyar dolar vermeyi kararlaştırdığı geçen ilk baharda Washington'daki yetkililerin Trkiye'ye artık daha fazla para verilmeyeceğini bildirdikleri anımsatıldı.

Arjantin'e ek yardımı vermeye yanaşmayan IMF'nin Türkiye'ye 10 milyar dolar daha sağlanacağını açıkladığı kaydilen yazıda uzmanların görüşlerine de yer verdi.

"TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ ARTTI"

Eski IMF Baş Ekonomisti Michael Mussa, "11 Eylül ve terörle şavaştan sonra daha da belirginleşen Türkiye'nin siyasi önemi Türkiye'nin lehinde çok ağır basan bir faktördür ve bu faktörlerin ağırlığı Arjantin için aynı değildir" görüşünü savununurken Türk kökenli Havard Üniversitesi ekonomislerinden Dani Rodrik de "Ekonomik gerekçeler olmasaydı ek desteğin gerçekleşeceğini sanmıyorum" dedi.

Rodrik, "Türkiye, Fon'un istediği her şeyi yerine getirdi. Sorun, Türk ekonomisinin IMF ve Türk yetkililerinin beklendiği gibi çabuk bir reaksiyon göstermemesinden kaynaklanıyor" değerlendirmesini yaptı.

Washington Post'un değerlendirmesinde, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in görüşlerine de yer verildi. Derviş'in, Washington'da yaptığı konuşmada IMF'nin desteğinin sürmesinin nedenlerinden birinin Türkiye'nin uluslararası topluluğun sorumlu bir üyesi olması ve siyasi alanda doğru kararlar vermesi olduğunu kabul ettiğine dikkat çekildi.

Buna karşın, Derviş'in bunun yeterli olmayacağını belirterek uluslararası finansman desteğinin Türkiye'nin ekonomik politikalarına açık bir biçimde bağlı olduğununa da işaret ettiği belirtildi. Gazete, Derviş'in Arjantin'in IMF programının hiç bir kriterini yerine getirmediğini söylediğine de dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!