IMF’den seçim sorgusu

Güncelleme Tarihi:

IMF’den seçim sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara'da önceki gün temaslarına başlayan IMF Heyetinin bir yandan teknik müzakereler yaparken, öte yandan ‘‘erken seçim olup olmayacağını’’ anlamaya çalıştığı öğrenildi. IMF Heyet Başkanı Martin Hardy'nin resmi toplantılarda bu konuyu gündeme getirmediği, daha önceden tanıdığı bürokratlar ve özel sektör temsilcilerine, RP'nin kapatılmasının etkileri de dahil olmak üzere ‘‘Siyasi atmosferin seyri ve bu yıl bir erken seçim olup olmayacağı’’ sorularını yönelttiği öğrenildi.

Hardy'nin bir erken seçim olasılığı nedeniyle tedirgin olduğu öğrenilirken. bürokratların da aynı tedirginliği taşıdığı gözleniyor.

Bu arada Hardy'nin önceki gün Hazine'de yapılan toplantıdan sonra Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen ile birlikte Devlet Bakanı Güneş Taner'i ziyaret ederek bir süre görüştüğü öğrenildi.

IMF'in ziyaret öncesi geçen hafta gönderdiği değerlendirme notunda üzerinde duracağı konuları belirttiği bu kapsamda TBMM'ye sunulması beklenen sosyal güvenlik reformu tasarısını da yetersiz bulduğu öğrenildi. IMF'in sosyal güvenlik reformuyla birlikte emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olarak belirlenmesi zorunluluğuna değindiği, bu arada ‘‘Hükümetin 2 yıl içinde emeklilik yaşının 63'e çıkarılacağı konusunda şimdiden açıklama yapmasının’’ istendiği de kaydedildi. IMF'in bu kapsamda 58-60 yaş için, bir geçiş süresi tanınmasına da karşı çıktığı belirtildi. Yetkililer IMF ve Dünya Bankası'nın bu konuda Hükümetin düşündüğü düzenlemelerden çok daha radikal bir reform istediğine dikkat çekerken, ‘‘Hükümetin tarımda neyi ne kadar destekleyeceğine karar vermesinin beklendiğini’’ söylediler. Bu kapsamda ürünün mü, üreticinin mi yoksa tarım kuruluşlarının mı destekleneceğine karar verilmesinin istendiğini kaydeden yetkililer, iyice karışan ve maliyeti gözükmeyen tarım sübvansiyonlarının sil baştan düzenlenmesine gerek olduğunu kaydedip, ‘‘tarımsal sübvansiyonların ekonomiye maliyetinin açık biçimde ortaya çıkması, hesaplanabilir olması isteniyor’’ dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!