IMF: Avrupa’da ekonomi yakında yoluna girecek

Güncelleme Tarihi:

IMF: Avrupa’da ekonomi yakında yoluna girecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin açıkladığı bütçe tedbirlerinin faydalı adımlar olduğunu ve Avrupa ekonomisinin yakın zamanda yoluna gireceğini açıkladı.

Peru Cumhurbaşkanı Alan Garcia ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, IMF’nin Yunanistan ve İspanya’nın ekonomik sorunlarını çözme yolunda doğru adımlar attıkları görüşünde olduğunu söyleyen Strauss-Kahn “Sanırım her şeyin kısa sürede yoluna gireceğini düşünmek için iyi nedenlerimiz var” dedi. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin açıkladığı bütçe tedbirlerinin faydalı adımlar olduğunu söyleyen Strauss-Kahn, Avrupa ekonomisinin yakın zamanda yoluna gireceğini belirtti.

Büyüme inişli çıkışlı

Global ekonominin toparlanmakta olduğunu ve dünyanın birçok bölgesinde büyümenin geri geldiğini anlatan Strauss-Kahn, bununla birlikte birçok ekonominin hala normale dönmediğini vurguladı. “Global ekonomideki büyüme inişli çıkışlı” diyen Strauss-Kahn, Asya’nın ve Latin ABD’nin ise çok iyi işler yaptığını söyledi. Strauss-Kahn, Çin’in yüksek ticaret fazlası, ABD’nin ise yüksek açık vererek dengesizliklere öncülük ettiklerini vurgulayarak, “Bu tür dengesizlikler problemleri besleyebilir. İşler henüz normale dönmedi” diye konuştu. Strauss-Kahn ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3 dolayında büyüme kaydedebileceğini, Avrupa’da ise büyümenin yüzde 1 ile 1.5 arasında gerçekleşebileceğini ekledi.

Avrupa Komisyonu yine ‘önlem’ istedi

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın olumlu açıklamalarına karşın Avrupa Komisyonu’nun ekonomi ve para işlerinden sorumlu üyesi Olli Rehn, piyasalarda sarsıntılar yaşandığını anımsatarak, “Ama bunun nedenleri konusunda spekülasyon yapmaktansa güveni sağlamak için önlemler almak daha iyi olacaktır” dedi. BBC’nin haberine göre, Olli Rehn, “Aynı gemideyseniz aynı yönde ilerlemeniz gerekir” derken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı sosyal modelleri taklit etme çabası içinde olmamalıyız. Bence Avrupa’nın sosyal modeli Avrupa’nın toplumsal ve ekonomik kalkınmasının temelini oluşturmalıdır. Avrupa modeli 21’inci yüzyılın zorluklarını karşılayacak şekilde modernize edilerek korunması gerekiyor. Eğer Avrupa ekonomisini reformdan geçiremezsek, o zaman borç yükü nedeniyel refah toplumların maliyetini karşılayamayız.”

Atacağımız adımlar kaderi tayin edecek

AVRUPA Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, “Bundan sonra atacağımız adımlar ekonomi ve para birliğinin kaderini tayin edecek” dedi. BBC Dünya Servisi’nin sorularını yanıtlayan bir AB yetkilisi ise, Avrupa’nın ekonomi politikasına ilişkin karar alma mekanizmasının irade ve mümkün olanları biraraya getirme sanatını harmanlamak olduğunu söyledi. Avrupa liderlerinin, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in ciddi bir soruna dönüşen borç yüklerini ele almak üzere bir araya geldiğini hatırlatan yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Liderlerin temel görevi de, Euro Bölgesi’nde istikrarsızlık yaratacak muhtemel bir paniği önlemek üzerine odaklandı. Acil önlemler paketine karşı Avrupa’nın para birimi hala büyük baskı altında. Asıl kaygı da krizin Avrupa projesinin kendisini etkilemesinde yoğunlaşıyor. Rehn’in ekonomik büyümeyi güçlendirmek için alınması gerektiğini söylediği önlemler arasında emek piyasasında verimliliği teşvik etmek ve işsizliği azaltmak var.”

İspanya’da erken seçim olmayacak

İSPANYA Hükümeti’nin önceki günkü kemer sıkma paketinin parlamentodan bir oy farkla geçmesi nedeni ile erken seçimlere gideceği yönündeki söylentileri hükümet sözcüsü yalanlayarak, “Başbakanımız görevinin başında kalmaya devam edecek” dedi. Hükümet sözcüsü Jose Antonio Alonso, çalışma koşullarının da ülkede kötüye gittiğine dikkat çekerek, bunun grevlere neden olabileceğini söyledi. Alonso, sendikalar ve iş dünyasının uzlaşmacı bir işgücü reformuna ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Almanya sorunlu aktör olacak

AVRUPA Politika Merkezi üyesi Janis Emmanouilidis, “Baskıyı sürdürürse, Almanya Avrupa siyasetinde sorunlu bir aktör olmaya başlayacak. Eski Almanya’yı geri getiremezsiniz. Bu değişen oyunda Almanya’nın yeni bir oyuncu olarak kendine yer edinmesi gerekiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!