İmalat sanayiinde yavaşlama sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İmalat sanayiinde yavaşlama sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2016 11:04

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Endeksi'nin verileri "imalat sektöründeki yavaşlamanın Eylül’de de devam ettiğine" işaret etti.

Haberin Devamı

IHS Markit'ten yapılan açıklamada, "Ancak üretim ve yeni siparişlerdeki gerileme hızı Ağustos’a kıyasla azaldı ve Mayıs’tan beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti. Ayrıca Türk imalat sektörünün istihdamı üst üste ikinci ay olacak şekilde arttı. Son anket girdi fiyatları enflasyonunun 2015 yılı başından beri kaydedilen en düşük düzeye gerilediğini gösterdi" denildi. 
IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İSO Türkiye İmalat PMI anketine ilişkin, "Son anket verileri Eylül ayında Türk imalat sanayi üretim ve yeni siparişlerinde azalmanın devam ettiğini gösterdi. Ancak daralma hızları Mayıs’tan beri en düşük seviyeye geriledi ve sektörün istihdamı artmayı sürdürdü. Son anketten elde edilen bir diğer önemli bulgu da enflasyonist baskıların daha da hafiflemesi oldu” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

İSO Türkiye PMI kapsamında 50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye
işaret etiğinin altı çizilen açıklamada, "PMI Eylül’de eşik değer 50.0’nin altında gerçekleşti; ancak, Ağustos’ta 47.0 olarak ölçülen endeks Eylül’de son 4 ayın en yüksek değeri olan 48.3’e yükselerek faaliyet koşullarındaki
bozulmanın ılımlı seviyede olduğunu gösterdi" denildi ve eklendi:

"YENİ SİPARİŞLERDEKİ DARALMANIN HIZ KESMESİNDEN KAYNAKLANDI"

"PMI endeksinde Eylül’de kaydedilen yükseliş büyük ölçüde üretim ve yeni siparişlerdeki daralmanın hız kesmesinden kaynaklandı. Üretim ve yeni siparişlerdeki gerileme son 4 ayın en düşük hızında gerçekleşti. Ağustos’ta artan yeni ihracat siparişleri Eylül’de ılımlı bir azalma gösterdi. Türk imalat sektörünün istihdamı Eylül’de üst üste ikinci ay olacak şekilde arttı. Ancak artış hızı Ağustos’ta ölçülen seviyeye kıyasla pek değişmedi.

Eylül’de imalatçılar satın alma faaliyetini azaltsa da bu azalış son dört ayın en ılımlı seviyesinde
oldu. Girdi stoklarında Eylül’de ölçülen gerileme stok azaltma eğiliminin hakim olduğu son 8 aylık
dönemin en düşük hızında gerçekleşti. Girdi fiyatları enflasyonu Eylül’de üst üste dördüncü ay yavaşladı ve Ocak 2015’ten beri kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Benzer şekilde, nihai ürün fiyatları enflasyonu daha da yavaşladı ve son 14 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!