’İlk parti’ yola çıktı, ABD’ye 300 milyon dolarlık ilaç satarız

Güncelleme Tarihi:

’İlk parti’ yola çıktı, ABD’ye 300 milyon dolarlık ilaç satarız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 00:00

FDA tarafından üretim standartları onaylanan Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Türkiye’den ABD’ye bitmiş ilaç ihracatına başladı.

Mustafa Nevzat, dünya ilaç pazarının yüzde 45’ine hakim olan ABD’ye 5 yıl içerisinde 300 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor.

AMERİKAN Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), Mustafa Nevzat İlaç Sanayi’nin tesislerindeki ilaç üretiminin ABD’deki üretim standartlarını karşıladığını onayladı. Mustafa Nevzat İlaç Sanayi, FDA tarafından alınan onay sayesinde dünya ilaç pazarının yüzde 45’ine hakim olan ABD’ye ilaç ihracatına da başladı. 5 yıl içerisinde ABD pazarına 300 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefleyen Mustafa Nevzat bölgenin üç büyük firmasıyla da stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Firmanın ilaçları ABD pazarında Cardinal Health, PAR Pharmaceuticals ve GeneraMedix tarafından pazarlanıp satılacak.

30 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR: Mustafa Nevzat İlaç Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sezen, 20 yıl içerisinde dünyanın 4 kıtasına hammadde ve mamul ürün ihracatı gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu FDA’in onayı sonucu gerçekleşen bu sevkıyat ile Türk ilaç sektörü ilk kez ABD’ye bitmiş ürün ihraç ediyor" dedi. Türk ilaç sektörünün artık küresel standartları yakalamaya başladığına dikkat çeken Sezen "Bin 100 çalışanımız ile hayallerimiz gerçek oldu ve nihayet ABD pazarına girdik" diye konuştu.

300 MİLYON DOLARLIK İHRACAT: Genel Müdür Levent Selamoğlu da dünyada en yüksek standartlı pazarlar arasında yer alan ABD pazarında iddialı olduklarını ifade ederek, "Türk ilaç sektörü için bir dönüm noktasıdır. Çin gibi, Hindistan gibi, İsrail gibi, Türkiye’nin de küresel devlerle mücadele eden büyük ilaç firmaları önümüzdeki dönemde ortaya çıkacaktır" dedi. Mustafa Nevzat’ın ilk ihracatını 1988 yılında Cezayir’e yaptığına işaret eden Selamoğlu, "Avrupa, Ortadoğu ve Asya’da yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. ABD’ye ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde 300 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

ORTAK BULMAMIZ GEREKİYORDU: Levent Selamoğlu, sadece FDA’den izin almakla ABD pazarına girmenin yeterli olmadığını belirterek, "Bu pazarda yer almak için o bölgede ortaklara ihtiyacınız var. Yani pazarlama ve satış ayağı çok önemli" dedi. Selamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Pazarda müşteri bulmak adına 8 firmanın kapsını çaldık. Ancak bizi sadece 5 firma kabul etti. Diğerleri ise Türk ilaç sektörünü tanımadıklarını öne sürdü. Bugün ABD’nin önde gelen üç firması ile stratejik ortaklık içerisindeyiz. Cardinal Health bunlardan en büyüğü. Yıllık cirosu 85 milyar doları buluyor."

Dünya ilaç pazarı 643 milyar dolara ulaştı

MUSTAFA Nevzat İlaç Sanayi A.Ş Genel Müdürü Levent Selamoğlu, ABD’nin dünya ilaç pazarının yüzde 45’ine hakim olduğunu söyleyerek, dünya ilaç pazarının 2006 verilerine göre 643 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Selamoğlu ayrıca ABD’nin bu pazardan aldığı payın 290 milyon dolara yaklaştığını da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!