İlk Fırsatım yerele güç verecek

Güncelleme Tarihi:

İlk Fırsatım yerele güç verecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2024 07:00

Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal, yedi yıldır ‘ismi öne çıkmayan üniversiteler’deki öğrencileri İlk Fırsatım diyecekleri bir programa alıyor. Programda, eğitimden geçen gençler bir sivil toplum kuruluşunda bir yıl istihdam ediliyor. Sonrasında gençlerin tamamı altı ay içinde işe yerleşiyor. Programı anlatan Emine Sabancı Kamışlı, “Programda 1 birimlik yatırımın 2.52 birim değerinde sosyal etki yarattığı ölçüldü. Bu gençler mülâkata bile çağrılmazken aranan eleman oldular” dedi.

Haberin Devamı

Genç işsizlik, memleket meselesi. Çünkü aradığı işi bulamayan genç yetenek, nitelikli eleman bulamadığı için kapasite artıramayan şirketler açısından kimsenin dokunamadığı  bir yıldız gibi. O yıldızı yakalayıp ışığından yararlanmak herkesin hayali. Bir ihracatçının söylediği gibi, “Yetenek açığı finansmana erişim kadar büyük bir problem.”

Bir yeni mezuna neden iş bulamadığı sorulduğunda verdiği yanıtlardan biri “deneyimim yok” oluyor. Şirket deneyimli eleman istiyor ama o ilk deneyimi nerede kazanacağı meselesi gri bir alan. İşte o gri alana bundan yedi yıl önce Esas Sosyal programı talip oldu. Esas Sosyal, Esas Holding’in sosyal yatırım birimi.

İLK FIRSATI VERİYOR

Bu birim 2015’te kuruldu. Türkiye’nin öne çıkan ve bir elin parmakları kadar olmayan belli üniversitelerindeki gençler birimin hedefinde değil. Bir fırsat eşitliği yaklaşımıyla kurulduğu için ismi öne çıkmayan üniversitelerdeki gençlere fırsat vermeye odaklanmış. Bu nedenle programın adı İlk Fırsatım oldu. Özellikle Anadolu’daki üniversitelerde başarılı olan İlk Fırsatım’ın ardından iki program daha geldi. 

Haberin Devamı

AZ TERCİH EDİLEN ÜNİVERSİTELER

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ile geçtiğimiz günlerde yeni projeleri konuştuk. Kamışlı hayata geçirdikleri üç projeyle hedeflerini, “Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat, Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım ve Mezun Programları ile işverenlerce daha az tercih edilen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin; iş hayatına daha öz güvenli, donanımlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak adım atmalarını amaçlıyoruz” sözleriyle özetledi.

Programlarla 4 bin kişilik bir ekosisteme ulaşılmış. Kamışlı eşitliği öne çıkardı: “Biz bu gençlere umut veriyoruz. Umudu olmayan hayal kuramaz, hayal kuramayan da toplumun inkişafına katkıda bulunamaz. Özel sektörü, sivil toplumu, iş insanlarını ve akademisyenleri fırsat eşitliği misyonu etrafında bir araya getiriyor ve harekete geçiyoruz. Böylece sürdürülebilir bir toplumsal fayda yaratıyoruz. 2016’dan beri programlarımız çerçevesinde misyonumuza inanan 50 kurumsal destekçi ve 44 STK’yı genç istihdamında fırsat eşitliği sağlama amacıyla bir araya getirdik.”

Haberin Devamı

YERELDE BÜYÜYECEK

İlk Fırsatım programı başvuru ile gençleri kabul ediyor. Programa dahil olan gençler özel bir eğitimden geçiyor. İş dünyasından mentörler onlara yol gesteriyor. Arkasından bir yıl boyunca şirketlerde, sivil toplum kuruluşlarında çalışıyorlar. Yani deneyim kazanıyorlar. Bu yıl Anadolu’daki yerel sivil toplum kuruluşlarına odaklanılacak. Kamışlı’nın hedefi böylece eleman bulamayan yerel stk’ların da güçlenmesini sağlamak. Kamışlı, “Burada gencin gerçekten iş deneyimi kazanmasına fırsat veren stk olması önemli. En az beş kişilik kadrosu olmalı” dedi.

Esas Sosyal’ın programları 81 ildeki 90 üniversitenin 118 bölümünden genci çatısı altında buluşturmuş. Programlara başvuranların yüzde 75’ini kadın.

Haberin Devamı

1 BİRİMLİK DESTEK 2.52 BİRİM OLARAK DÖNÜYOR

-Peki bütün bunların etkisi ne oldu. İşte en eksik tarafımız bu. Esas Sosyal programın etkilerini, uluslararası SROI analiziyle ölçtürmüş. Sonuçları Esas Sosyal Programlar Direktörü Özlem Akgün Eşmeler anlattı. Eşmeler’in verdiği bilgilere göre İlk Fırsat programına katılan gençlerin yüzde 86’sı hemen, yüzde 100’ü de 6 ay içinde istihdam ediliyor. Eşmeler, “SROI analizinin sonuçlarına göre programa yapılan her 1 TL’lik yatırım, 2.5 katı kadar toplumda sosyal değer yarattı. Elde ettiğimiz veriler, gençlerin yüzde 50’sinin öğrencilik yıllarında iş hayatına yönelik herhangi bir eğitime, kulüp faaliyetine veya kariyer odaklı bir etkinliğe katılmadığını, mezun olduktan ortama 15 ay sonra bile yüzde 25’inin hiç iş mülakatına girmediğini gösteriyor. Gençler özel sektörden kendileri için yol gösterici ve sektörü tanıtıcı bir rol üstlenmesini bekliyor” dedi.

Haberin Devamı

İlk Fırsatım yerele güç verecek

SOKAKLARI ÇÖPTEN KURTARMAK İÇİN ‘ATMA’

Geçen hafta yeni kurulan bir derneğin toplantısına katıldım. Sokaklardaki çöplere savaş açan bir dernek. Çözümün insanların sokaklara çöp atmasını engellemek olacağına inandıkları için basit bir sloganları var: ATMA. Derneğin adını da çok düşünmemişler. ATMA Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Pervin Ersoy, ülke kapsamında sokakları çöplerden temizlemek için ‘Atma Hareketi’ni başlattıklarını söyledi.

Harekette derneğin en büyük destekçileri ise Fatih, Şişli ve Üsküdar belediyeleri olmuş. Pervin Ersoy, “Yerlerimizi temizlemekten daha kesin bir çözüme ihtiyacımız var, hiçbir şey atmamak. Biz ATMA Derneği olarak temizlemekten daha kolayının atmamak olduğunu düşünüyoruz. ‘Atma’ demek için yola çıkıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Evet, çöpleri toplayan projeler büyük katkı sağlıyor ama çöpün yerinin çöp kutusu olduğunu anlatmak için farkındalık haraketi başlatmak da önemli. Fatih, Şişli ve Üsküdar’dan yola çıkan derneğe ‘yolunuz açık olsun’ diyelim.

İlk Fırsatım yerele güç verecek

EMİSYONLARI YÜZDE 95 AZALTTI

Vodafone Türkiye, 2040’a kadar net sıfır emisyon hedefini duyurmuştu. Bu konuda ne kadar yol aldığını da belli aralıklarla paylaşıyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel bir toplantıda “2023 ÇSY Raporu”nu yayınladı. Verdiği bilgilere göre son dönemde atılan verimlilik adımları sonrasında elektrik ihtiyacının tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor. Bu bakımdan Kapsam 2 emisyonlarını sıfırladıklarını söyleyen Süel, 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 95 oranında azalttıklarını ifade etti.

Süel raporu şöyle detaylandırdı: “Müşteri-lerimize sunduğumuz Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümleriyle önlediğimiz emisyon miktarını geçen yıla oranla yüzde 23 artırdık. Toplam 195 bin 300 ton karbon salımına engel olduk. Diğer yandan, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiğimiz ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesiyle de 20 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü. Sosyal projelerimiz de devam ediyor. Topluma katkı sağlamaya, net sıfır hedefimizi gerçekleştirmek üzere adımlar atmaya devam edeceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!