İlaçta Euro kuru yüzde 25 arttı

Güncelleme Tarihi:

İlaçta Euro kuru yüzde 25 arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2023 07:00

Cumhurbaşkanlığı kararına göre ilaç Euro kuru yüzde 25 artarak 14.03’ten 17.54’e yükseldi.

Haberin Devamı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Resmi Gazete’de yayınlanan karar kısa süreli rahatlama sağlayacak önemli bir gelişme olsa da ilaç Euro kuru yerli ve ithal sanayinin önünde ciddi bir engel. İlaç Euro kurundan en kısa sürede vazgeçilmeli” dedi. Saydan Hürriyet’e şunları söyledi:

‘EURO’DAN VAZGEÇİLMELİ’

Resmi Gazete’deki dün yayınlanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 (bir) Euro değeri 2023 yılı Aralık ayında yüzde 25 artırılarak 17.54 lira olarak belirlendi. Belirlenen bu kur, mevcut reel Euro kuru olan 31.61 liranın ancak yüzde 55’ine ulaşabildi. Bakanlıkça belirlenen kur, son 8 yıldır, reel kurun yüzde 50’si oranında seyretmeye devam ediyor.

Görülüyor ki ilacın sağlıklı biri şekilde piyasada bulunması için ilaç Euro değerinden vazgeçilmeli. Çünkü ilaç kuru yerli ve ithal ilaç sanayi için ciddi bir engel teşkil ediyor. İlacın ulaşılabilir ve bulunabilir olması şart. Aksi halde başta kanser gibi hayati birçok ilacın bulunabilirliği azalacak. Kararın yürürlüğe girmesi ise 25 Aralık olarak belirlenmiş. Ancak bu önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Çünkü depolardan ilaç akışı bugün itibariyle oldukça azaldı. 10 gün süreyle ne yapacağımızı kara kara düşünür olduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!