İlaç da yüzde 20 zamlandı

Güncelleme Tarihi:

İlaç da yüzde 20 zamlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'na başvurarak yüzde 20'lik zam isteyen ilaç üreticileri, sonunda amaçlarına ulaştı. Bakanlık tarafından onaylanan zam, dünden itibaren uygulamaya konuldu. Zamlı tarifeyle bir kutu antibiyotiğin fiyatı, milyonlara ulaşırken, reçetenin tümü için astronomik rakam ödemek gerekiyor. Sıradan bir bademcik iltihabı veya enfeksiyonda doktor tarafından yazılan antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ve vitaminin toplam fiyatı ortalam 7.5 milyon lirayı buldu. Buna tahlil, kültür antibiyogram ve vizite ücreti de eklenince çok önemli olmayan bir hastalığın maliyeti 20 milyon liraya yaklaştı.

Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, ilaç işverenlerinin uzun süredir enflasyonun gerisinde kalan ilaç fiyatlarına zam istediklerini, bugüne kadar zamma vize vermediklerini belirterek, enflasyonu kontrole alma programı çerçevesinde ilaca da bundan sonra yılda bir veya iki kez makul oranda zam olacağını söyledi.

ZAMMI BEĞENMEDİLER

İlaç İşverenleri Sendikası ise yüzde 20'lik zammı beğenmedi. Türkiye İlaç ve Kimya Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, ‘‘Enflasyon oranında almamız gereken fiyat artışlarını hükümet değişikliği nedeniyle alamadık. Yüksek teknoloji gerektiren ek yatırımlar durdu. Yüzde 20'lik zam maliyeti kurtarmaya yetmez’’ dedi.

Yeni ilaç fiyatlarına tepki gösteren Ege Eczacılar Vakfı Başkanı Levent Kamacık ise, ‘‘İlaç zamlarının zorunlu olduğunu iddia edenlerin, önce yüzde 30 bedelsiz, 150 gün vadeli satış politikalarının hesabını kamuoyuna vermesi gerekiyor. Bu gün, bu ilaç zamları, firmaların maliyet artışı değil, banka kredilerinin faizini hastaya ödetmesidir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!