İktisat Bankası bugün tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

İktisat Bankası bugün tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 11:30

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) kapatma kararı aldığı 74 yıllık İktisat Bankası, bugünden itibaren tarih oluyor.

BDDK'nın, 29 Kasım'da aldığı karar uyarınca, İktisat Bankası artık bankacılık yapamayacak ve mevduat kabul edemeyecek.

Kurul, şubat krizinden sonra mali bünyesi bozulduğu için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesine alınan ve iki kez satışa çıkarılmasına karşın satılamayan İktisat Bankası'nın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin, "mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülebilmesi amacıyla" 7 Aralık 2001 itibariyle kaldırılmasını kararlaştırmıştı.

Banka'nın 31 Ekim 2001 itibariyle birikmiş zararı da 1 katrilyon 757.2 trilyon lira olarak açıklanmıştı.

İKTİSAT 74 YILLIK BANKAYDI

BDDK tarafından bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İktisat Bankası, 74 yıllık bir geçmişe sahip bulunuyordu.

İktisat Bankası, 1927 yılında Denizli'de genç girişimciler tarafından kurulmuştu. 1984 yılında Aksoy Ailesi'nin yönetimine geçen Banka, bu tarihe kadar çok şubeli mevduat bankası olarak faaliyet göstermişti. Daha sonra çalışma alanını ticari bankacılık olarak belirleyen Banka'nın, her türlü dış işlem konusunda tam yetkili 22 kurumsal şubesi bulunuyordu.

İktisat Bankası, Türkiye'nin dış ticaretinde yüzde 7.6 oranında pay alıyordu. 1985'ten bu yana "management trainee" programları uygulayan Banka, 1986'da Türkiye'nin ilk leasing şirketi olan "İktisat Leasing"i kurmuş, aynı yıl ilk kez kredi kartı uygulamasını başlatmıştı.

İktisat'ın kuruluşunda pay sahibi olduğu Factofinans ise Türkiye'nin ilk factoring şirketi olma özelliğini taşıyordu. Banka, 1998 yılında bireysel bankacılık faaliyetlerine başlamıştı.

Şubat krizi sonrasında mali bünyesi zayıflayan İktisat Bankası'nın ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi, 15 Mart 2001 tarihinde TMSF'ye geçmişti.

Banka'nın satışı için daha önce gizlilik anlaşması yapılarak inceleme yapma hakkı verilen Uni Credito Italino, daha sonra alımdan vaz geçmişti. Banka'nın satışı için yapılan ikinci girişim de teklif alınamaması nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. BDDK verilerine göre bu yılın eylül ayı sonu itibariyle İktisat Bankası'nın 62 şubesi ve 1215 çalışanı bulunuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!