İKMİB Başkanı Adil Pelister: İşsiz mühendisler bize gelsin, hemen iş bulalım

Güncelleme Tarihi:

İKMİB Başkanı Adil Pelister: İşsiz mühendisler bize gelsin, hemen iş bulalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2023 07:00

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında kimya sektörünün 2022 yılına ait performansını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Pelister, yaptığı sunumda kimya sektörünün son 5 yılda ihracatta yüzde 92 büyüme gösterdiğini ve 2022’de 33.6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Kimyevi maddeler ve mamuller ihracatı miktar bazında yüzde 4.2 büyürken, sektörün kilogram başı ihracat bedeli ise 1 dolar sınırını aşarak yüzde 30’luk artış ile 1.16 dolara yükseldi.

30 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Şu anda Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörü olduklarını hatırlatan Pelister, “Bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 32 büyüdü. Türkiye’nin ihracatından aldığımız pay yüzde 13.2’ye çıktı. Bu birinciliği korumak istiyoruz. 2022’de çok büyüdük. Bunda dünyadaki savaş ve krizler etkili oldu. Ancak bundan sonra daha az da olsa büyümeye devam edeceğiz. 2030’da sekörün ihracatının 50 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘BİZZAT İŞ BULURUZ’

Üniversiteye başlayacak gençlere kimya mühendisliğini seçmeleri konusunda tavsiyede bulunan Pelister, “Gençler eğer kimya sektörünü seçerse işsiz kalmazlar. Bir kimya mühendisinin işsiz kalması şu an çok zor. İşsiz kimya mühendislerine de buradan çağrı yapıyorum. Bize gelsinler. Bizzat biz onlara sektörde çok önemli işler buluruz hemen” dedi. Son dönemde çoğu sektörde olduğu gibi kimya mühendislerinin de yurtdışına gittiğini söyleyen Pelister, “Ben gitmelerine karşı değilim. Önemli olan gençlerimizin geçim zorluğu için değil de eğitim için gitmeleri. Gidip geri gelmeleri daha faydalı. Biz onlara böyle bir ortamı sunmalıyız. Çok önemli bir firmamamızdan sadece 6-7 ayda 50 mühendis yurtdışına gitti” diye konuştu.

SAVAŞ TALEBİ ETKİLEDİ

Kimya ihracatında 2022 yılında ‘Plastikler ve Mamulleri’ ürün grubu yüzde 13.82’lik artış ve 10.22 milyar dolarlık ihracat ile ilk sırayı alırken, sektör ihracatında toplam yüzde 30.4’lük paya sahip oldu. ‘Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar ve Ürünler’ yüzde 73.93’lük artış ve 9.85 milyar dolar ihracat ile ikinci sıraya yerleşirken, yüzde 57.73’lük artışla 3.26 milyar dolar ihracat ile ‘Anorganik Kimyasallar’ ürün grubu üçüncü oldu. İKMİB Başkanı Adil Pelister, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı özellikle AB tarafından gelen talebin çok yükseldiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!