İki ‘kardeş’ el sıkışıp ayrıldı, Türkiye’yi Avrupa yıldızı yaptı

Güncelleme Tarihi:

İki ‘kardeş’ el sıkışıp ayrıldı, Türkiye’yi Avrupa yıldızı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 00:00

Amerikan General Motors’un (GM) bünyesinde yer alan ve geçen yıl sonunda krize bağlı olarak Avrupa’da ilk olarak Türkiye’de ayrılıp yönetimleri bağımsız hale gelen Opel ve Chevrolet, yeni yönetim yapılarıyla 2010 yılında uçuşa geçti.

Haberin Devamı

Chevrolet’in ilk 8 ayda Avrupa’da toplam satışlarının yüzde 13’ünü gerçekleştirdiği Türkiye global olarak en çok büyüyen ülkelerden biri olurken, Opel Türkiye ise performansıyla Avrupa’da ilk 5 içinde yer aldı. 

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, iki markanın farklı yönetim ekibiyle hedeflerinin ötesinde başarılara imza attığını belirtirken, Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın ise, “Marka yönetimimizin ayrılması daha hızlı çalışmak, daha fazla risk almak ve önceliklerimizi saptamak konusunda bize yardımcı oldu. Bu ayrılma Türkiye’de her iki marka içinde olumlu oldu” diye konuştu.

Avrupa'da 100 Chevrolet’den 13’ü Türkiye’de satılıyor   

GM Türkiye bünyesinden çıkarak Türkiye’de bağımsız bir marka haline gelen Chevrolet’nin Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın, 2010 yılının ilk 8 ayında 9 bin 186 adet araç satarak geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 57, 2008’in ilk 8 ayına göre ise yüzde 147 büyüdüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yılbaşında pazardaki tek iyimser markanın Chevrolet olduğunu hatırlatan Aydın, “Biz ‘Pazar ne olursa olsun 2010 yılında 2009’dan daha fazla satacağız’ demiştik. Yılbaşında hedefimizi 10 bin 500 olarak saptamıştık ama görüyoruz ki 16 binin bile üstüne çıkacağız. Bu konuda espirili olarak 2008-2009 toplamından daha fazlasını 2010’da satacağız diyoruz ve bunu da başaracağız. Bu yıl Türkiye rekorumuz kıracağız hem de daha önceki rekoru yüzde 50 aşarak” dedi.

Çok az ülkeye nasip

Chevrolet Türkiye’nin global olarak en çok satışlarını artırdığı ülkelerden birisi olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Aylık global satış raporunda Türkiye birkaç konuda gösterdiği başarı ile isim olarak anılıyor ki bu çok az ülkeye nasip olan bir şey. Geçen ay Chevrolet’nin Avrupa satışlarından yüzde 13 pay aldık ki bu Türkiye’deki başka bir markanın binek araç satışlarında başarabileceği bir şey değildir. Bu yıl satış performansı artırmada Avrupa’da Portekiz’den sonra ikinci sıradayız ama onlar bize göre çok daha az pazar payına sahipler.”

Ne dediysek yaptık

Murat Aydın, Chevrolet Avrupa’dan büyük bir destek aldıklarını, kendilerine neyi taahhüt ettilerse fazlasını yaptıklarını söyledi. Aydın, şunları dile getirdi: “Geçen yıl Eylül ayında 5 aylık sipariş tedarik sürecini 3 aya indirecek şekilde destek almış ve pazar payı rekorumuzu kırmıştık. Chevrolet Türkiye olarak planlamalarımızı iyi yapmamızdan dolayı geçen yıl eylül ayında olduğu gibi sistemi değiştiren desteklere de pek ihtiyacımız olmuyor. Pazarın iyi analiz edilmesi ve politik pazar tahmini yapılmaması bence en önemli konular.”

Haberin Devamı

20 bini aşarız

2011 yılında da pazarda rüzgar gibi eseceklerini ifade eden Murat Aydın, “Yeni Aveo HB, Yeni Aveo Sedan, Cruze HB, Orlando, Camaro’yu satışa sunacağız. Corvette’yi bu yoğun lasman programı sebebi ile 2012’ye attık. Volt’u da 2012 başında pazara sunacağız. Yeni ürünlerin desteği ile 2011’de ilk kez 20 bin adedin üstüne çıkabileceğiz” dedi.

Türkiye krizden çıktı

TÜRKİYE’nin 2008’in son çeyreğinde girdiği global kriz dalgasından 2010 yılında çıktığını söyleyen Murat Aydın, pazarla ilgili şu yorumu yaptı: “Bence pazardaki büyümenin en önemli sebebi müşterilerin ruh hallerindeki düzelme. Zaten 2010 yılında pazarın iyi olacağının sinyalini Aralık 2009’daki yüksek satışlardan anlamıştık. Bunların yanında düşük tüketici kredisi faiz oranı, düşük döviz kurları, politik/ekonomik istiktarsızlığın yakın gelecekte görülmemesi ve elbette 70 milyonluk nüfusun bütük otomobil alma potansiyeli pazarı beklenenin üzerinde büyütmüştür.”

Yeni modellerde bizim de katkımız var

GEÇEN hafta Kore’ye giderek global ürün konferansına katılan Murat Aydın, “Normalde bu tür toplantılara bizim gibi ülke yöneticilerini çağırmıyorlar ama son 2 yılda Türkiye olarak gösterdiğimiz yüksek performansdan dolayı özel olarak beni de davet ettiler. Çok daha kuvvetli bir hale gelecek olan Chevrolet ürün gamı konusunda yapılacak bu toplantıya katılmak önemli. Yeni model gelişimlerinde artık bizim de katkımız olacak” dedi.

Haberin Devamı

EN FAZLA OPEL SATAN 5 ÜLKEDEN BİRİYİZ

CHEVROLET ile yolları ayırdıktan sonra planladıkları gibi satış grafiklerinin olumlu yönde ilerlediğini kaydeden Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, ağustos ayında 4 bin 235 adet binek otomobil satışıyla yüzde 10.03’lük pazar payına ulaştıklarını söyledi.

Keklik, “İlk 8 ay sonunda 20 bin 62 adetlik satışa ulaştık. Yılbaşında öngürdüğümüz hedeflerimizi yüzde 15 dolaylarında revize ettik. Biz bu revizyonu yılın başında hemen bayi toplantımız sonrası bayilerimizin ortaya koymuş olduğu talepler ve daha yüksek satış hedeflerine olan inançlarını görmemiz sonrası hayata geçirmiştik. Buradan hareketle hedeflerimizi revizyon konusunda oldukça hızlı ve işin başında harekete geçtiğimizi ifade edebilirim” dedi.

Haberin Devamı

İlk 3’e girebilirdik

Ağustos ayında gerçekleştirdikleri başarılı satış performansı sonrası Türkiye olarak Avrupa’da ilk 5 ülke içerisinde yer aldıklarını kaydeden Keklik, bazı istedikleri spesifik modellerde bulunabilirlik sıkıntısı yaşamamaları halinde Avrupa’da en çok Opel satışı gerçekleştiren ilk 3 ülke içerisinde yer alabileceklerini söyledi. Keklik, şöyle konuştu: “Kümülatif olarak Avrupa’da en çok Opel satışı gerçekleştiren ilk 10 ülke içinde yer alıyoruz. Hedefimiz pazara sunmaya devam edeceğimiz yeni model ve motor seçeneklerimizle bu sıralamada daha yukarı sıralara doğru ilerlemek.”

Üst yönetim sık geliyor

“Burada altını çizere ifade ediyorum Opel Türkiye olarak merkezin desteğini çok güçlü şekilde arkamızda hissediyoruz” diye konuşan Keklik, Russelheim merkezindeki üst düzey yetkililerin sık aralıklarla Türkiye’ye gelip, bayi toplantılarına ve benzer organizasyonlara katıldıklarını belirtti. Keklik, şunları söyledi: “Bu konuya yönelik en son somut örneklerden biri Opel Avrupa Başkan Yardımcısı Alain Visser’ın 28 Ekim tarihinde başlayacak olan İstanbul Motor Show’a katılımını gösterebilirim” dedi.Özcan Keklik, yıl sonunda satış rekorı kırmalarının dışında müşteri hizmetlerinde mükemmellik için yoğun çalıştıklarını belirterek, “Bunun sonucu olarak müşterisini en çok sahiplenen şirket olma kararlılığındayız.”

Yıl sonu 750 bin adet hayal değil

TOPLAM otomotiv pazarının bu şekilde devam etmesi halinde 750 bin adede ulaşabileceğini belirten Özcan Keklik, bunu söylemenin büyük bir hayalcilik olmadığını kaydetti. Keklik, “Pazarın 2010 yılında öngürülenin üzerinde büyümesinin ana sebepleri olarak, düşük kredi faiz oranları, tüketicinin kolay ve hızlı kredi elde etme imkanına kavuşması, ekonomik büyümenin olumlu bir gelişim içinde gerçekleşmesi, TL’deki değerlenme, düşük Euro kuru, şirketlerin yoğun kampanyalarını sayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Astra ST dünyaya İstanbul’dan tanıtılacak

EKİM ayından itibaren yeni Mariva, Insignia Sport Tourer 4x4 modelini ve yeni Astra Sports Tourer’i satışa sunacaklarını hatırlatan Özcan Keklik, 2011 yılında ise Avrupa’da ilk seri üretim olacak olan elektrikli Ampera olmak üzere 4 yeni ürün lansmanı yapacaklarını kaydetti. Keklik, şöyle konuştu: “Bu arada Ekim ayındaki güzel süprizlerimizden biri dünya prömiyerini Paris Motor Show’da gerçekleştireceğimiz Astra Sports Tourer aracımızın uluslararası basın lansmanı 26 Ekim-14 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 800 adet Avrupalı medya mensubunu ağırlayacağımız bu organizasyon hem ülkemiz hemde İstanbul’umuzun tanıtımı adına heyecan verici bir organizasyon olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!