İhtiyaca göre ‘kimyası’ değişen Volvo geliyor

Güncelleme Tarihi:

İhtiyaca göre ‘kimyası’ değişen Volvo geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2023 07:00

VOLVO’nun tamamen elektrikli yeni otomobili EX30, Türkiye pazarı için gün sayıyor. Ön sipariş sürecine kasım ayından itibaren başlanması beklenen EX30’un 2024’ün ilk yarısında Türkiye yollarıyla buluşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Almanya’da 35 bin Euro’dan az bir fiyatla satışa çıkan model, marka için birçok ilki de temsil ediyor. Öyle ki, Volvo’nun bugüne kadar üretilmiş en düşük karbon ayak izine sahip modeli olan EX30, hem en hızlı hem de en küçük SUV’u olma özelliğini taşıyor. EX30, markanın küresel olarak en çok satacak modellerinden birisi olmaya hazırlanırken aynı zamanda ihtiyaca göre değişen pil teknolojisiyle de dikkat çekiyor.

460 KM MENZİL

Ekim ayında Volvo’nun davetlisi olarak katıldığımız Barcelona’da düzenlenen test sürüşünde ilk kez kullandığım EX30’da üç ayrı motor seçeneği ve iki farklı pil tipi bulunuyor. Buna göre, aracı daha çok şehiriçinde kullananlar LFP (lityum-demir-fosfat) pile sahip tek motorlu seçeneği tercih edebiliyor. Bu seçenek, 51 kWh batarya kapasitesiyle 200 kW güç (272 beygir) ve 343 Nm tork sağlarken, 344 km sürüş menzili sağlıyor. Daha uzun menzile ihtiyacı olanlar ise EX30’un yine tek motorlu ancak NMC (lityum-nikel-manganez) pil teknolojisine sahip versiyonunu seçebiliyor. Bu versiyon 69 kWh’lık batarya kapasitesiyle 460 km sürüş menzili sunuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İÇİN İYİ HABER

EX30’u bugüne kadar üretilmiş en hızlı Volvo modeli yapan ise çift motorlu versiyonu. Bu versiyon NMC pil teknolojisi ve çift elektrikli motoruyla 315 kW (428 beygir) güç ve 543 Nm tork sağlıyor. 0’dan 100 km’ye tam 3.6 saniyede çıkan bu versiyonun sürüş menzili ise 450 km seviyesinde. Bu arada, test sürüşü yaptığımız sırada sadece Çin’de üretilen ve bu yüzden Türkiye’ye girerken yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacak EX30 için iyi haber de geldi. EX30, Volvo’nun aynı zamanda XC40 ve C40 tam elektrikli otomobillerini de üreten Belçika’nın Gent kentindeki fabrikasına 2025 yılında eklenecek.

Muhtemelen o zamana kadar Türkiye’ye gelecek EX30’lar, Volvo’nun ana şirketi Zhejiang Geely Holding’in Çin’deki fabrikasından gelecek. Bu karar, EX30’un Türkiye stratejisini değiştirir mi veya satışlarını etkiler mi bekleyip göreceğiz. Ancak, sürüş dinamikleri, yenilikçi tasarımı ve batarya seçenekleriyle oldukça başarılı bulduğum EX30 rekabetçi fiyatla satışa çıktığı takdirde, Türkiye elektrikli araç pazarında önemli satış rakamlarını yakalayacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!