İhracattaki düşüşü iç pazar dengeledi

Güncelleme Tarihi:

İhracattaki düşüşü iç pazar dengeledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2024 07:00

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), düzenlediği basın toplantısında sektörün 2023 yılında elde ettiği sonuçları değerlendirdi.

Haberin Devamı

TÜRKBESD’in paylaştığı bilgilere göre; 2023 yılında altı ana üründe yurtiçi satışlar yıllık yüzde 14 arttı. Üye firmaların ihracatı ise bu yüzde 10 düştü. 2023’te altı ana üründe toplam hacim yaklaşık 33 milyon adet olarak gerçekleşti. Üretim miktarı da yüzde 1 azaldı.  Avrupa’nın birinci, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü olan Türkiye, 60 bini doğrudan olmak üzere, toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 32.3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Yıl boyunca devam eden dış piyasalardaki daralma ihracatımızdaki düşüşün en önemli sebebi oldu.  İhracattaki düşüşü iç satışlar dengeledi.  2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ TASARRUFU

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, enerji verimli ürünlere geçişle 2030’a kadar yıllık buzdolaplarından 2.7 TWH, çamaşır makinelerinden 2.1 TWh, bulaşık makinelerinden 1.2 TWh tasarruf beklendiğini söyledi. Sığın, “Hesaplarmıza göre Keban Barajı’nın yıllık üretimine denk bir enerji tasarruf edilebilir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!