İhracatta yüzde 14 artış beklentisi

Güncelleme Tarihi:

İhracatta yüzde 14 artış beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 11:12

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), 2001 yılında toplam ithalatın yüzde 25 gerilemeyle 41 milyar dolar, toplam ihracatın ise yüzde 14 artışla 31 milyar dolar düzeyinde kapanacağı tahmininde bulundu.

DTM'nin "2001'de Dış Ticaretin Görünümü" başlıklı raporuna göre, veriler ışığında geçen yıl "CIF İthalat-FOB İhracat" anlamında dış ticaret açığının, önceki yıla göre yüzde 60 civarında bir azalmayla 26.7 milyar dolardan 10 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

Geçen yıl ithalatın sürekli ve yüksek oranlarda azalması ise "yüksek oranlı devalüasyon ve ekonomideki daralmanın" bir sonucu olarak ortaya çıktı.

İHRACAT

Raporda, İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre ihracatın 2001 yılında 31 milyar 64 milyon dolar olarak gerçekleştiği hatırlatılırken, geçen yıl ihracatta taşıt araçları ve yan sanayi, demir ve demir dışı metaller, elektrikli ve elektronik cihazlar ve makineler, kimyevi maddeler ve tekstil ve hammedeleri ihracatında önemli artışlar olduğu kaydedildi.

Taşıt araçları ve yan sanayiinin ihracatta en büyük gelişmeyi gösteren sektör olduğu vurgulanan raporda, sektörün ihracatının geçen yıl, önceki yıla kıyasla yüzde 45.7 artarak 3 milyar 912 milyon dolara yükseldiği ifade edildi.

Rapora göre, geçen yıl AB ülkelerine yapılan ihracat, özellikle İtalya'ya gerçekleştirilen ihracattaki yüksek oranlı artış sayesinde yüzde 13.5 oranında genişledi.

Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 36, Merkezi Doğu Avrupa Ülkelerine yapılan ihracat yüzde 26.6 ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na yapılan ihracat da yüzde 13.7 yükseldi. ABD'ye dönük ihracat ise yüzde 0.6 oranında düştü.

İTHALAT

2000 yılı sonuna doğru aylık 5 milyar dolar civarında gerçekleşmeye başlayan ithalat, 2001 yılında 3-3.5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmeye başladı ve bu durum, yüksek oranlı devalüasyon ile yaşanan ekonomik daralmanın sonucu olarak ortaya çıktı.

2001 yılı Ocak-Ekim döneminde ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.5 oranında gerilerken, azalma tüketim ve yatırım malları ithalatında daha yüksek seviyede gerçekleşti.

Söz konusu dönemde yatırım malları ithalatı yüzde 36.3, ara malları ithalatı yüzde 17.4, tüketim malları ithalatı da yüzde 42.4 oranında azaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!