İhracatta yolsuzluğu bile temizleyecek rekor kırdık

Güncelleme Tarihi:

İhracatta yolsuzluğu bile temizleyecek rekor kırdık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 00:00

Türkiye ihracatta yeni bir tarihi başarıya imza attı. Kasım ayında aylık ihracat 8.6 milyar dolar ile tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Her şeyi temizleyecek, yolsuzluğu, suiistimalleri temizleyecek, tertemiz ülke yapacak tek şey bizim ihracatımızdır" dedi.

KASIM ayında aylık ihracat 8.6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini yakaladı. 2005 Kasım ayına kıyasla ise ihracat rakamları Kasım 2006’de yüzde 43 artış gösterdi. En fazla ihracat gerçekleştiren sektörler 1.6 milyar dolar ile taşıt araçları ve yan sanayi ve 1.3 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ile 862 milyon dolar ile de elektrik elektronik sektörleri oldu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’de ihracatçıların her zaman iyi ve yeni şeyler söylediklerini belirterek, "Türkiye’nin morali ihracat oldu. Türkiye’yi ileride, 21’inci yüzyılda dünyanın en başarılı ülkeleri arasına sokacak olan tek ihracattır. Her şeyi temizleyecek, yolsuzluğu, suistimalleri temizleyecek, tertemiz ülke yapacak tek şey bizim ihracatımızdır" diye konuştu.

GEÇEN YIL DÜŞÜKTÜ: Tüzmen, kasım ayındaki bu büyük artışın nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Yıl sonuna doğru kasım ayında ihracat her yıl yüksek olur, geçen yıl beklenenden az çıkmıştı. Bu artış yıl boyunca yapılan çalışmaların ve birikimin sonucu. Otomotiv ve makine gibi sektörler de ihracattaki başarıları da etkili."

84 MİLYAR DOLARI GEÇTİ: 2006 yılının ilk 11 aylık ihracatı, 77 milyar dolara ulaşarak geçen yılın bir yıllık ihracatını geçti.Ocak-Kasım dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.57 artış kaydetti. Geriye dönük 12 aylık ihracat rakamı da yüzde 15.81 artışla 84.4 milyar dolara ulaştı.

TARIM TOPARLANDI: İhracat rakamlarını Konya’da açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, toplam ihracat içerisinde yüzde 12.88’lik bir paya sahip olan tarım sektörünün, önceki aylarda yaşadığı düşüşe son vererek, kasım ayında yüzde 27.61’lik artış kaydettiğini söyledi. Satıcı şöyle devam etti: "Tarım ve hayvancılık sektörlerimizde en fazla artış yüzde 263 ile tütün ve mamulleri sektöründe kaydedildi. Bunu yüzde 77.58 ile canlı hayvan ve su ürünleri, yüzde 60.1 ile kesme çiçek takip etti. Buna karşın zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 33.32 fındık ve mamulleri sektöründe yüzde 24.95 oranlarında düşüş gerçekleşti."

500 MİLYAR DOLAR HEDEF: "Dünya önümüzdeki yıllarda ya çok büyük barbarlıklara sahne olmaya çalışacak ya da ’Gel, gel ne olursan ol yine de gel’ sözüne kulak verecek" diyen Satıcı, dünyaya barış çağrısı yapmanın evrensel bir sorumluluk olduğunu söyledi. Maliyeti en düşük katma değeri en düşük olan dünya inanç turizmini Konya’da konumlandırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Satıcı Konya’nın inanç turizminden en az 15 milyar dolar kazanması gerektiğini belirtti. Satıcı "2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Konyalıların buna katkısı da 50 milyar dolar civarında olmalı" dedi.

KOBİ’ler kapanma tehlikesi yaşıyor

KONYA Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ilde 32 bin KOBİ bulunduğunu belirterek, 80’e yakın çeşitte üretim yapıldığını kaydetti. Helvacıgil, Konya’nın ihracatının yetersiz seviyede olduğunu belirterek, Anadolu’daki KOBİ’lerin desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti. Helvacıgil, "Bu süreci olumlu verimliliğe çeviremezsek, Anadolu’da bir çok KOBİ kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır" dedi.

İhracatta ’taşıma kotası’ baskısı var

AVRUPA Komisyonu’nun, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ne limanlarını açmaması nedeniyle müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasına tepkiler sürüyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması’nı imzalayalı 10 yıl olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "10 yıldan beri Türk nakliyecilerine karşı hiçbir kanuni, hukuki dayanağı olmayan geçiş belgesi kotaları uygulanıyor. Son üç yılda ihracatımız yüzde 103 arttı ama belge kotamızda sadece yüzde 32’lik bir artış sağlanabildi. Taraflara, malların serbest dolaşımını sağlayacak şartları oluşturma yükümlülüğü getiren Gümrük Birliği Anlaşması’na rağmen, bu engel nedeniyle mallarımız AB ülkelerinde serbestçe dolaşamıyor. İhracatımızı baskı altında kalıyor." Gümrük Birliği Anlaşması’ndan doğan bütün yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getiren Türkiye’nin ihracatını haksız şekilde engelleyen bu uygulamanın kalkması gerektiğini söyleyen Çetin Nuhoğlu, "AB tarafı Kıbrıs dayatmasından önce 10 yıldır haksız, hukuksuz ve kanunsuz sürdürülen taşıma kotalarını ortadan kaldırmalıdır. Bu haksız uygulama, Türk ihracatına yılda 5 milyar dolar zarar getirmektedir. Bu haksız uygulama 10 yılda Türk ekonomisine 50 milyar dolara mal olmuştur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!