İhracatta çifte rekor

Güncelleme Tarihi:

İhracatta çifte rekor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 10:20

Türkiye, hem aylık hem de yıllık bazda ihracat rekoru kırdı. Devlet Bakanı Tüzmen, TİM verilerine göre Türkiye'nin 2005 yılı ihracatını 73.4 milyar dolar olarak açıkladı. 2005 yılı Aralık ayında ise 7.3 milyar dolarla, cumhuriyet tarihinin aylık ihracat rekoru kırıldı.

Haberin Devamı

Bakan Tüzmen, Ankara Sheraton Oteli'nde Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar ile TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın da katıldığı “ihracat değerlendirme” toplantısında yaptığı konuşmada, yıl sonu itibariyle ithalatın 115 milyar dolar olmasını beklediklerini söyledi. Kürşad Tüzmen, Ocak-Kasım dönemi itibariyle ithalatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.1 artarak 104.5 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bakan Tüzmen, İhracat Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son üç yılda ihracatın yüzde 100'ün üzerinde artışla, 2005 yılı sonu itibariyle 73,4 milyar dolara ulaştığını ve Aralık ayında da 7.3

İHRACATTAN NOTLAR

İhracat geçen yıl yüzde 14.7 artarak 73 milyar 426 milyon 151 bin dolara ulaştı.

Aralık ayında ihracat yüzde 7.9 artarak 7 milyar 284 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2005 yılında en fazla ihracat yapan sektör yüzde 18.7'lik pay ile hazır giyim ve konfeksiyon oldu.

Sanayi ihracatı geçen yıl yüzde 12.7 artarak 62 milyar 244 milyon dolar seviyesine çıktı. Türkiye'nin tarım ihracatı 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı. 

milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihi aylık ihracat rekorunun kırıldığını bildirdi. Tüzmen, Türkiye'nin, kişi başına bin doların üzerinde ihracat rakamını geride bıraktığını da kaydederek, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 2 bin, 3 bin dolar olacağını söyledi.

İTHALAT

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 22. ihracatçı, 14. ithalatçısı ve en yüksek ihracat artışlarından birini gerçekleştirebilen bir ülke olduğunu söyledi.  2005 yılı Ocak-Kasım itibariyle ithalatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarak 104,5 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonu itibariyle ithalatın 115 milyar dolar olmasının beklendiğini ifade eden Tüzmen, “İthalat artışı ile milli gelir, üretim artışı ve ihracat yakından ilişkilidir. Dolayısıyla, milli gelirin, sanayi üretiminin ve ihracatın arttığı yıllarda ithalatın da artması beklenen bir gelişmedir” dedi.

Tüzmen, piyasa dinamiklerini bozucu etki yaratan ithalata yönelik ticaret politikası önlemlerinin etkin şekilde uygulandığını kaydederek, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, Türkiye'nin 2005 yılının ilk 6 ayında en fazla damping önlemi alan 4. ülke olduğunu hatırlattı.

CARİ AÇIK

Bakan Tüzmen, cari açığın büyümesinin temel olarak, mal ve hizmet ithalatının ihracatından daha hızlı artmasından kaynaklandığını ifade ederek, cari açık artışının dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme olarak karşıda durduğunu, ancak bu artışın bir başka yönünün de ihracatta yapısal bir dönüşüm gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

Dünya ticaretinde yüksek paya sahip, ileri teknoloji ihtiva eden ve sermaye yoğun sektörlerin ihracat içindeki paylarının hızla artmaya devam ettiğini belirten Tüzmen, şöyle devam etti:  “Geleneksel ihracat sektörlerimiz olan tarım ve tekstil-konfeksiyon gibi emek yoğun sektörlerden otomotiv, makine, kimya gibi yoğun ara malı kullanan sektörlere geçiş sürecinde, döviz kurları gibi çeşitli makroekonomik gelişmelerin de etkisiyle ara malı ithalatında bir sıçrama yaşanmıştır. Benim öngörüm, iç piyasayı rahatlatacak ve rekabet gücünü yükseltecek tedbirler uygulamaya geçildikçe ve ara malı üreticilerimiz talepler doğrultusunda re-organize olarak üretim metotlarında gelişme kaydettikçe ara malı ithalatı üzerindeki baskının azalacağı yönündedir.”

Tüzmen, dış ticaretin lojistik hale geleceğini belirterek, enerji desteği ve SSK prim desteği gibi konularda çalışmaların devam ettiğini, DFİF ve Eximbank kaynaklarının artırılması ve serbest bölgelerle ilgili düzenlemeler konusunda da ilgili bakanlarla mutabakata varıldığını söyledi.

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Bakan Tüzmen, ihracat politikası çerçevesinde yürütülen tüm çalışmaların koordinasyon zemininin ihracat stratejik planı olduğunu kaydederek, sistemli çalışmaların yürütüldüğünü anlattı. Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticareti Geliştirme Stratejisi, Afrika Ülkeleri ve Asya Pasifik Stratejilerinin uygulandığını kaydeden Tüzmen, tanıtım ve pazarlama etkinliklerinin sürdürüldüğünü, Turquality Projesi'ne yönelik stratejik planının oluşturulduğunu, fuarlara katılımın sağlandığını, ticaret ve alım heyeti programlarının düzenlendiğini söyledi. Bakan Tüzmen, Türkiye için özel öneme sahip ve hedef pazarlar olarak belirlenen ülkelere ihracatın artırılması, çeşitlendirilmesi ve etkin tanıtım yapılabilmesi amacıyla pazara giriş projelerinin uygulanmaya başladığını kaydederek, zincir mağazalar tanıtım etkinliğinin uygulandığını, Moda ve Tekstil İş Kümesi Projesi'nin faaliyete geçtiğini de anlattı.

ÖNLEMLER

2005 yılından itibaren yerli sanayiinin ithalat artışından zarar görmesini önlemek amacıyla, toplam 58 kategoride yer alan tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatının ülke ayrımı gözetilmeksizin kayıt altına alındığını ifade eden Tüzmen, fındık, antepfıstığı, doğaltaş, seramik, deri, el dokuma halıcılığı sektörlerinde oluşturulan tanıtım ve çalışma gruplarının da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Tüzmen, genel bütçeden ihracata yönelik devlet yardımlarına tahsis edilen kaynağın 3 yıllık bir süreçte kademeli olarak ihracatın yüzde 1'ine yükseltilmesine karar verildiğini hatırlatarak, bu süreçte önümüzdeki yıl için ayrılan kaynağın yüzde 43 artışla 500 milyon YTL olarak bağlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

İHRACAT HEDEFİ 80 MİLYAR DOLAR

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2006 hedefleri hakkında bilgi verdi. Türk ihracatçılarına güvendiğini ve ihracatçılarla beraber 2006 sonunda 80 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılacağına inandığını vurgulayan Tüzmen, “böylece 2010 yılında 100 milyar dolar hedefine doğru çok önemli bir aşamayı da geride bırakacağız” dedi.

2006 PROJELERİ

Bakan Tüzmen, 2006 yılında, 250 civarında fuara katılım sağlanması, 13 ticaret heyeti, 60'ın üzerinde alım heyeti organizasyonu gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Zincir mağaza etkinliklerine Amerika'dan Wal-Mart ve Almanya'dan Aldi gruplarının ekleneceğini anlatan Tüzmen, Turquality Projesinin ise Japonya pazarına yönelik genişletilerek tekstil dışındaki diğer sektörlerin projeye dahil edileceğini, mevcut komşu, çevre, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerine stratejilerine Latin Amerika ve Kuzey Amerika ülkelerinin de ekleneceğini açıkladı. Tüzmen, 2005 yılında tamamlanan iller bazında dış ticaret haritası projesi verileri kapsamında “il bazlı eylem planlarının” hazırlanacağını da söyledi.

Uluslararası arenada Türkiye'nin etkin şekilde varolması ve savunulması için faaliyetlerin devam edeceğine işaret eden Tüzmen, bu kapsamda bu yıl 42 Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı ve birçok teknik düzeyli toplantı ile ikili ilişkilerin canlı tutulacağını, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) başta olmak üzere birçok uluslararası örgütün çalışmalarına iştirak edileceğini, özellikle tekstil ve giyim anlaşması sonrasında karşılaşılan sorunların DTÖ platformunda çözülebilmesi için ülke olarak konunun yakından takip edileceğini kaydetti. Devlet Bakanı Tüzmen, AB'ye katılım sürecinde müzakerelere hazırlık ve koordinasyon faaliyetlerine, çeşitli ülkelerle serbest ticaret anlaşması görüşlerine de devam edileceğini vurguladı.

DIŞ TİCARET FİLMİ HAZIRLANACAK

Bakan Tüzmen, Bu yıl Türkiye ve ihraç ürünlerini tanıtı bir dış ticaret filminin hazırlanacağını, yurtdışında Türk ticaret merkezleri açılmasına ilişkin mevzuatın yürürlüğe konulacağını kaydetti. Pazara giriş kriterleri ve tarife dışı engel envanteri projelerinin de bu sene başlatılacağını ifade eden Devlet Bakanı, ayrıca sektörlere bir vizyon kazandırılması, koordinasyon sağlanması ve rekabet güçlerine katkı yapılması amaçlarıyla yazılım sektör toplantısı düzenleneceğini, makine sektör envanteri hazırlanacağını, uluslararası tekstil merkezi kurulacağını, kümeleme çalışmalarının da bir ön ihale duyurusuyla başlatılacağını açıkladı.

YURTDIŞI MÜTEAHHHİTLİK HEDEFİ

Yurtdışı müteahhitlik hedefi konusunda da bilgi veren Tüzmen, bu kapsamda 2006 yılında 12 milyar dolar, 2007'de 15 milyar dolar düzeyinde proje üstlenilmesinin hedeflendiğini belirtirken, şöyle konuştu: “Kuzey Afrika'da Cezayir, Fas ve Libya, Ortadoğu'da özellikle Irak ve körfez bölgesi, kara Afrika'sında Sudan ve çevresi, Kafkaslar, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya başlıca hedef bölgelerimizdir. Firmalarımızın teminat mektubuna ilişkin sorunlarına çözüm getirmek üzere teminat mektubu risk havuzu oluşturulması çalışmaları yürütülecektir.”

TÜRK EXİMBANK KREDİLERİ

Türk Eximbank'ın verdiği krediler konusunda da bilgi veren Bakan Tüzmen, Türk Eximbank'ın AK Parti hükümeti döneminde 10.5 milyar dolarında kısa vadeli kredi kullandırdığını, yaklaşık yüzde 70'i KOBİ niteliğinde olan 4 bin 162 firmanın kredilendirildiğini söyledi. Türk Eximbank tarafından ihracatçılara günde ortalama 13 milyon dolar kredi kullandırıldığını belirten Tüzmen, 2003 yılından bugüne kadar YTL kredi faiz oranlarında yaklaşık 38 puana varan indirimler yapıldığını da kaydetti. Bu sene devlet yardımlarında Türk Eximbank'a ayrılan kaynağın artırılarak, Eximbank'ın orta ve uzun vadeli finansmana yönelmesinin sağlanacağını bildiren Tüzmen, “Önümüzdeki dönemde her 100 YTL'lik kaynağın 80 YTL'sini kredi olarak veren Eximbank'ın, orta ve uzun dönemli finansmana ağırlık vermesi planlanmaktadır” dedi.

SERBEST BÖLGEDE ÇALIŞANLARA VERGİ MÜJDESİ

2005 yılı Şubat ayından bu yana serbest bölgelerde gelir ve kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılmasına karşın, bölgeden yapılan ihracat ve ithalatta binde 5'lik kesintinin devam ettiğini hatırlatan Tüzmen, serbest bölgelerde çalışan firmanın iki defa vergilendirilmesine yol açan bu uygulamanın sona erdirilmesi için, Maliye Bakanlığı ile mutabata vardıklarını bildirdi. Tüzmen, “İhracatın desteklenmesi amacıyla, serbest bölgelerimizde çifte vergilendirme önlenecektir. Artık yapılan bu kesintiler, gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilecektir” dedi. Bakan Tüzmen, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) uygulaması kapsamında 2005 yılının 11 ayı itibarıyla 103.9 milyar dolarlık ihracat için ithalatta gümrük vergisi ve KDV muafiyeti sağlandığını kaydetti. DİR'in elektronik ortama aktarılması projesinin tamamlanarak ihracatçıların hizmetine sunulduğunu hatırlatan Tüzmen, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda yapılan başvuruların kabul edileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!