İhracatta 9'da 9 rekor

Güncelleme Tarihi:

İhracatta 9da 9 rekor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 07:00

İhracatın eylülde geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9.2 artışla 22.6 milyara yükseldiğini açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır! Böylelikle, 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık” dedi.

Haberin Devamı

TİCARET Bakanlığı’nın eylül ayı dış ticaret verilerine göre ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9.2 artışla 22.6 milyara; ithalat ise yüzde 41.5 artışla 33 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise ihracat artışı yüzde 17.1 ile 188.2 milyar dolara; ithalat yüzde 40.5 artışla 224 milyar dolara çıktı. İthalat artışının altın ve enerjiden kaynaklandığını vurgulayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artışla 22.6 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır! Böylelikle, 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık” dedi.

İhracatta 9da 9 rekor

GÜÇLÜ BÜYÜME

Haberin Devamı

Eylül ayı dış ticaret verileri Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 20 şehri arasında yer alan ve Bakan Muş’un da memleketi olan Trabzon’da açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla yapılan toplantıda Bakan Muş, küresel ekonomide birçok problemin aynı anda yaşandığı bir dönemde olunduğuna dikkat çekti. Küresel ekonomide geçtiğimiz yıldan beri devam eden yüksek enflasyonun yanına artık birçok ülkede etkisini göstermeye başlayan resesyon ihtimalinin eklendiğine dikkat çeken Muş, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü: “Artan borçlanma maliyetleri, küresel ekonomide yüksek borç oranlarına sahip birçok şirket ve ülke için ciddi riskler oluşturmaya başlamıştır. Küresel tedarik zincirlerinin hala toparlanamadığı, siyasi gerilimler ve savaşların da etkisiyle küresel enflasyonun zirveye çıktığı ve gelişmiş ekonomilerin resesyon sinyalleri verdiği böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını sürdürmektedir. Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk dokuz ayında da devam ettirmiştir. 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık. Ocak-Eylül dönemi ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış ile 188.2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans göstermiştir.”

Haberin Devamı

İTHALATI ENERJİ VE ALTIN YÜKSELTTİ

Bakan Muş söyle devam ett: “Eylül ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 26 artışla 55,6 milyar dolara yükseldi. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar oldu. 9 aylık ithalatımızın yaklaşık üçte biri enerji ithalatından kaynaklandı. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili oldu. Toplam altın ithalatı bir önceki yılın 9 aylık dönemine göre yüzde 150 artarak 12.1 milyar dolara yükseldi. Nitekim, eylül ayında altın ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti.”

Haberin Devamı

HANGİ ÜLKELER ÖNE ÇIKTI?

Ticaret Bakanlığı verilerine göre eylülde en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Almanya yüzde 18.2’lik artış ve 2.2 milyar dolar ihracatla ilk sırada yer aldı. Irak’a ihracat yüzde 24.3 artışla 1.3 milyar dolara çıkarken, ABD’ye ihracat yüzde 0.7 azalışla 1.4 milyar dolara gerilemesine rağmen en çok ihracat yapılan ikinci ülke oldu. Rusya Federasyonu’na ihracat da eylülde rekor kırarak, geçen yıla göre yüzde 127.7 artışla 504 milyon dolardan 1.1 milyar dolara yükseldi. Eylülde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 20.3 puan azalarak yüzde 68.5 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda ise yüzde 89.2 oldu. Eylül ayında en fazla ithalat Rusya Federasyonu’ndan yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat artışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 186.7 artışla 6.9 milyar dolara; Çin’den yapılan yüzde 28 artışla 3.7 milyar dolara ve İsviçre’den yapılan yüzde 764.2 artışla 2 milyar 179 milyon dolara çıktı.

Haberin Devamı

12 AYDA 252 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın 9 ayda 188 milyar doları, 12 ayda 252 milyar doları aştığını, 12 ayın tamamında ihracat rekorları kırdıklarını belirterek şöyle konuştu: “Küresel ticarette daralma endişesi giderek büyüyor. Ekonomilerdeki olumsuz iklime rağmen elde edilen bu başarı çok daha anlam kazanıyor. Eylülde 15 sektörümüz ihracatını artırırken 2.9 milyar dolarla kimya, 2.7 milyar dolarla otomotiv, 1.9 milyar dolarla hazır giyim, 1.7 milyar dolarla çelik ve 1.3 milyar dolarla elektrik-elektronik ilk 5 sırada yer aldı. Hububat, makine ve meyve sebze mamulleri sektörlerimiz, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Eylülde 220 ülkeye ihracat yaptık, 131 ülkeye ihracatımızı artırdık. Ticaret diplomasimize ara vermeden devam ediyoruz. Bu ay Hindistan ve Filipinler’e heyetlerimiz olacak. 2023’te bir ay yakın, bir ay uzak ülkeye ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışla 1.62 dolara yükseldi. Diğer yandan Euro/dolar paritesindeki değişimin negatif etkisi eylülde de ne yazık ki devam etti. Yılbaşında 1.15 seviyelerinde olan parite eylülde 0.96 seviyesine kadar geriledi. Paritedeki düşüş eylül ihracatımıza 1.8 milyar dolarlık negatif etki yaptı. Yılın son çeyreğine girerken paritenin ihracatımıza olumsuz etkisi 10 milyar doları aştı. Bu kritik dönemde özellikle Euro bölgesine ihracat yapan firmalarımızın parite riskini göz önünde bulundurarak fiyatlandırma yapmaları önem arz ediyor.”

Haberin Devamı

İhracatta 9da 9 rekor

TÜRKİYE GÜVENİLİR TEDARİKÇİ

“YAPTIĞIMIZ toplantılarda enerji krizinin bazı sektörlerimiz için fırsat, bazı sektörlerimiz için risk oluşturduğunu gördük” diyen Mustafa Gültepe, “Enerji yoğun sektörlerde Türkiye güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Özellikle demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi sektörlerde talep artışı öngörüyoruz. Bir diğer fırsat kapısı da yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan araç-gereçleri üreten firmalarımız için var. Avrupa bu dönüşüm sürecini hızlandırmak adına ciddi bir finansal kaynak ayıracak. İnanıyorum ki yerli firmalarımız, hem milli enerji profilimizin dönüşümünde, hem de bu araç-gereçlerin ihracatında kritik rol alacak” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!