İhracatçılarla Çelebi arasında 94 krizi kavgası

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılarla Çelebi arasında 94 krizi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi ile ihracatçılar arasında 1994 krizi tartışması çıktı. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Koordinasyon Toplantısı'na katılan Çelebi, TİM Başkanı Okan Oğuz ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) İsmet Özcan ile tartıştı.

Toplantının başında konuşan TİM Başkanı Okan Oğuz, ihracatın alarm verdiğini belirterek, ‘‘1994 yılında yüzde 77.8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı bu tarihten itibaren sürekli azalmış ve bu yılın ocak-temmuz döneminde yüzde 54.5'e gerilemiştir’’ sözleri ve ihracatçıların reel kur istekleri Bakan Çelebi'yi kızdırdı.

Bu eleştirileri yanıt veren Çelebi ihracatçılara, ‘‘1994 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 77.8'di. Ama enflasyon oranı da yüzde 150'lerdeydi. Böyle bir yönetim mi istiyorsunuz? Bana 94 yılını örnek göstermeyin, başka yılları örnek gösterin. Enflasyonu artırarak, insanları ezerek, gelir dağılımını bozarak ihracatı artırmak benim iktisat politikam ile bağdaşmıyor. 1994 yılındaki yönetimi beğeniyorsanız, onları destekleyin biz çekilelim’’ diye çıkıştı.

Işın Çelebi'inin, ‘‘Biz sizden çözüm önerisi istediğimizde kimsenin sesi çıkmıyor.’’ sözleri de TGSD Başkanı İsmet Özcan'ın tepkisine neden oldu.

BÜTÇEDEN İPUÇLARI

1999 yılı bütçe hedefleri hakkında da bilgi veren Işın Çelebi, yüzde 50'lik enflasyon hedefinden ödün verilmeyeceğini ve ihracatın enflasyonla mücadele gibi birinci sırada yeralacağını söyledi. Çelebi, ihracatla ilgili alınacak önlemleri şöyle açıkladı:

1999 bütçesinde enflasyon oranını yüzde 30, ihracatı 30 milyar dolar, ithalatı 50 milyar dolar, büyüme hızını yüzde 3 olarak öngöreceğiz.

İhracatçının finans sorunu tartışmasız çözülmeli. Bu amaçla Eximbank sermayesini 150 trilyona çıkaracağız, bunu 1999 bütçesine koymaya çalışıyoruz. Vade sürelerini de Türk Lirası'nda 6 aydan 12 aya, dövizde de 4 aydan 9 aya çıkarmayı planlıyoruz.

İhracatın, Banka Sigorta Muamele Vergisi dışında bırakılması gerektiğini düşünüyoruz.

Pamuk ihracatında fonu kaldırırken, ithalatta da Ortak Gümrük Tarifesi kadar yani yüzde 5.2'ye çekiyoruz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!