İhracatçılarda temmuz endişesi

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılarda temmuz endişesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 11:15

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa'da yaşanan krizin ihracatçıları kısa ve orta vadeye dönük olarak endişelendirdiğini belirterek, talep daralması ve dolar-avro paritesinin ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İhracatçıların ikinci sıkıntısının ise pariteden kaynaklandığını ve dolar-avro paritesi nedeniyle fiyat veremediğini bildiren Büyükekşi, “Bir tarafta talep daralması, bir tarafta da fiyat baskısı. Avrupa'ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, Almanya'nın tasarruf tedbirleri uygulamaya koyduğunu, Yunanistan'ın, İspanya'nın ve Portekiz'in de ücretleri düşürdüğünü anlattı.
Tasarruf tedbirleri ve ücretlerde yapılan gerilemelerden dolayı Yunanistan, Portekiz ve İspanya'da talep daralmaları olabileceğine işaret eden Büyükekşi, talep daralmasının da ihracata olumsuz etki yapabileceğini söyledi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ikinci sıkıntının pariteden kaynaklandığını ifade ederek, dolar-avro paritesi ile ihracatçının fiyat veremediğini kaydetti. Büyükekşi, “Bir tarafta talep daralması olacak, bir tarafta da fiyat baskısı. Onun için Avrupa'ya ihracatımızda Temmuz ayından itibaren sıkıntılar yaşanabilir. Bu da ihracatımızı olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

“ÖNERİLERİMİZ, MUTLAKA DEĞERLENDİRİLMELİ”

İhracatın ithalatı karşılama oranının yeni bir çıpa olması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, kur konusunda büyük şikayetleri olduğunu söyledi.Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesi amacıyla bir Kur İstikrar Fonu kurulması önerilerini yinelerken, fonun kaynağının kısa vadeli sıcak para girişlerinde yüzde 1'lik stopaj uygulanması olabileceğini kaydetti.

TİM Başkanı Büyükekşi, “Kur İstikrar Fonu önerimiz ve kısa vadeli sıcak para girişlerine yüzde 1'lik stopaj uygulanması talebimiz, mutlaka değerlendirilmeli” diye konuştu.

DTM KOORDİNASYONUNDAKİ TOPLANTI

Paritede yaşanan gelişmeler nedeniyle geçen hafta Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonundaki toplantının bir ön görüşme olduğunu ifade eden Büyükekşi, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Büyükekşi, toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, akademisyenler ve ihracatçıların katıldığını anlatarak, toplantıda önerilerini dile getirdiklerini kaydetti.

“ESAS KONU, KUR”

Esas konunun kur olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, “Pariteye bir şey yapamayız ama kurla ilgili bir şeyler yapabiliriz. Kurda, Merkez Bankası döviz alım ihalelerindeki miktarı belki bir parça artırabilir. Kura yapılacak bir miktar iyileştirmenin ihracatımıza daha olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Öte yandan, avronun hem dolar hem de dolaylı olarak TL karşısındaki değer kaybı otomotiv, hazır giyim ve demir çelik sektörleri ile turizmi olumsuz etkiledi.
Yunanistan krizinin patlak vermesiyle başlayan paritedeki düşüş, Avrupa ülkelerinin ortak ve kararlı bir politika üretememesine dayandırılıyor.
Paritede yaşanan gelişmelerin ihracata yansımalarının ve ne tür önlemlerin alınabileceğine yönelik ilk toplantı geçen hafta yapılmıştı. Toplantıların devam edeceği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!