İhracata çevrilen pedal

Güncelleme Tarihi:

İhracata çevrilen pedal
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2023 07:00

İki Türk girişimci Alkın Yurtkuran ve Bora Urş tarafından kurulan elektrikli bisiklet şirketi ALBA, kısa sürede hem ürün gamını arttırdı hem de yıllık 6 bin adetlik üretim kapasitesine ulaştı. Şirketi kurmak için 2018 yılında değerinin altında bir fiyata otomobil sattıklarını anlatan girişimciler şimdi İngiltere’ye elektrikli bisiklet ihracatı yapıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’ nin ilk elektrikli bisiklet üreticilerinden Bursalı ALBA, 2018 yılında iki Türk girişimci Alkın Yurtkuran ve Bora Urş tarafından kuruldu. Elektrikli kamyonet ve golf arabaları üreten bir şirkette çalışan iki ortak, otomobil satarak sermaye oluşturdu ve 20 metrekarelik dükkanda normal bisikletleri elektrikli bisikletlere dönüştüren kitler yaptı. İlk etapta elektrikli bisiklet üretmek zor olduğu için böyle bir yola giren girişimciler; bir elektrik motoru, bir batarya, gerekli kablolar ve göstergelerle birlikte normal bir bisikleti yarım saatte basit bir mobilya montajı gibi elektrikli bisiklete dönüştürdü. Dönüşüm kiti işi bekledikleri gibi olunca, 2019 sonlarında elektrikli bisiklet üretmeye karar verdiler.

İlk olarak tüketici ihtiyaçları doğrultusunda ALBA Fold serisini üreten girişimciler, elektrikli araç dönüşümün hızlanmasıyla rüzgârı arkasına alarak üretim kapasitelerini yıllık 6 bin adede kadar çıkardı. İlk ihracatlarını da İngilitere’ye gerçekleştirdi. Şirketin kurucuları Alkın Yurtkuran ve Bora Urş, Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

HEDEF DÜNYA MARKASI OLMAK

“İngiltere haricinde de birçok ülkede pazar araştırması yapıp, hangi ürünle pazarda yer almamız gerektiğini değerlendiriyoruz. Ayrıca, ürünlerin sıcak ve online satışıyla ilgili de çeşitli ülkelerdeki distribütörlerle görüşüyoruz. Tasarım aşamasından satış sonrasına kadar A’dan Z’ye, kaliteli ürün üreten ve bütün dünyada bilinen bir marka hedefiyle yola çıktık. Hedefimiz, ilk önce Türkiye’de, sonra bütün dünyada bilinen, elektrikli mobil araçlar üzerine çalışan bir marka olmak.”

İhracata çevrilen pedal
Bora Urş

Sektöre elektrikli bisiklet kitleriyle giriş yapan daha sonra elektrik bisiklet üretimine başlayan ALBA’nın ürün portföyünde şu an tümü elektrikli olan iki farklı model katlanabilir bisiklet, bir trekking bisikleti, bir elektrikli şehir bisikleti, bir elektrikli kargo bisikleti ve scooter var.

Haberin Devamı

İHTİYACA GÖRE BİSİKLET

Bunun yanında elektrikli bisiklet dönüşüm kitleri üretimi de 250 watt’tan başlayıp, 1000 watt’a kadar farklı motor seçenekleri ve farklı batarya kapasiteleri ile devam ediyor. Standart üretimleri 25 kilometre hız yapan 50 km menzile sahip elektrikli bisikletler olsa da ihtiyaca göre 100 kilometre menzilli modeller de üretiyorlar. Batarya paketlerini kendilerinin yapabildiğinin de altını çizen girişimciler, ihtiyaç doğrultusunda farklı menzil seçenekleri sağlayabileceklerinin de altını çiziyor.

İhracata çevrilen pedal
Alkın Yurtkuran

1 LİRAYA 100 KM YOL GİDEBİLİYOR

ELEKTRİKLİ bisikletlerin kurumsal firmalar için bir ihtiyaç olduğunu ve o taraftan ciddi bir talep geldiğini de anlatan firmanın kurucu ortağı Alkın Yurtkuran, özellikle fabrika içlerinde kullanımın arttığına dikkat çekti. Bu araçların turizm sektörü ve özellikle son iki yılda kurye işinde de kullanıldığını belirten Yurtkuran, “Motosikletlere karşı elektrikli bisikletlerin çok ciddi maliyet avantajları var. Benzin masrafları ciddi artış trendinde, elektrikli bisikletlerle ise 100 kilometrelik yol 1 liraya gidilebiliyor. Elektrikli bisikletler ehliyet gerektirmediği için ciddi bir kolaylık sağlıyor. O sebeple hem turizm sektörü için hem de kuryeler için ürün geliştirdik ve terzi dikim projeler yapıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!