İhracata 1.8 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

İhracata 1.8 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, ihracata toplam 1.8 milyar dolarlık kaynak desteği sağlıyor. Hükümetin ekonomik önlemler paketini bir basın toplantısı ile açıklayan Başbakan Bülent Ecevit, ihracata sağlanacak olan kaynağın tamamının bu yıl içinde kullanılabileceğini kaydetti.

Hükümet ekonomik önlemler paketinden, global ekonomik krizden büyük darbe yiyen ihracat sektörüne, son yılların en kapsamlı kaynak desteği programı çıktı. Başbakan Bülent Ecevit, iş dünyasının uzun süredir beklediği ekonomik önlemler paketini, dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Cumhur Ersümer'in katıldığı bir basın toplantısı ile açıkladı. Ecevit'in yaptığı açıklamaya göre, ihracat sektörüne, tamamı bu yıl içinde kullanılabilecek toplam 1.8 milyar dolarlık kaynak desteği sağlanacak.

Ecevit, alınan önlemler kapsamında ihracat kesimine yeni finansman olanakları sağlandığını bildirdi. Ecevit'in basın toplantısında yaptığı açıklamalara göre, Eximbank'a 1999 mali yılı bütçesi ile 60 trilyon lirası kaynak kullanımı destekleme fonundan olmak üzere toplam 210 trilyon lira kaynak sağlandı.

BDT VE RUSYA

Eximbank'a ayrıca, Türk ihracatçıları ve müteahhitlerinin bağımsız devletler topluluğu üyesi ülkelere ve Rusya'ya yapacakları ihracatın veya gerçekleştirdikleri projelerin finansmanında kullanılmak üzere, Japon Eximbank'ından 11 yıl vadeli 200 milyon dolarlık kredi sağlandı. 14 Temmuz 1999 tarihinde anlaşması imzalanmış olan bu kredi, hemen kullanılabilecek durumda.

Ayrıca Dünya Bankası'ndan 7 yıl vadeli, 250 milyon dolarlık ihracatta finansman kredisi sağlanırken, kredinin Eylül 1999 tarihinde işlerlik kazanması programlandı.

MERKEZ DESTEĞİ

Kanada ihracat kredi kuruluşundan (EDC) alınan 50 milyon dolar tutarındaki kredi de, ağustos ayından itibaren işlerlik kazanacak.

Ecevit'in açıklamalarına göre Eximbank'a ayrıca, yurtdışı piyasalardan 300 milyon dolara kadar yeni kaynak sağlanması çalışmaları bir kaç ay içerisinde sonuçlandıracak.

Önlemler kapsamında, ihracatçıların Eximbank'tan sevk öncesi ihracat kredi taleplerini karşılamak üzere, Merkez Bankası'ndan 500 milyon dolarlık bir imkan sağlanması kararlaştırıldı.

Bülent Ecevit, sonuçta Eximbank'a 210 trilyon liralık kısmı bütçeden, 500 milyon dolarlık kısmı Merkez Bankasınca sağlanacak kredi limitinden, 800 milyon dolarlık kısmı da dış ülkelerden olmak üzere; döviz bazında 1 milyar 300 milyon dolar, Türk lirası bazında ise 210 trilyon liralık (yaklaşık 500 milyon dolar) ek bir kaynak yaratılmış olacağını bildirdi.

KOBİ DESTEĞİ

Türkiye Halk Bankası'nca dış piyasalardan sağlanan 5 yıl vadeli 200 milyon dolar tutarında krediye ilişkin anlaşmanın 12 Temmuz 1999 tarihinde imzalandığını hatırlatan Ecevit, ‘‘Bu kaynakla da, ihracat faaliyetinde bulunan KOBİ'lere orta vadeli tesis ve işletme kredisi açılmasına başlandığını ayrıca belirtmek isterim’’ dedi.

Zordaki şirketlere ödemede üç kolaylık

Ekonomik önlemler paketi, ekonomik durgunluk ve likidite sıkıntısı nedeniyle darboğaza girmiş olan firmalara önemli ödeme kolaylıkları sağlanmasını öngörüyor. ‘‘Karşılık Kararnamesi’’ olarak adlandırılan kararnamede bu amaçla yapılacak düzenlemelerin, ihracat ve istihdamdaki azalmaları önleyeceğini belirten Başbakan Ecevit, ödeme güçlüğü içinde bulunan firmalara sağlanan üç kolaylığı şöyle sıraladı:

İlk olarak borçları ertelenen firmalara, ertelenen kredinin yüzde 20'si oranında sağlanacak ek kredi olanağı, oranın yüzde 50'ye çıkarılması yoluyla arttırılmıştır.

İkinci olarak, vadesinde tahsil edilemeyen kredileri takip hesaplarında takibata geçme süresi, 30 günden 60 güne çıkarılmıştır.

Üçüncü olarak kredi yenilenmesinde vade, üç yıldan beş yıla çıkarılmaktadır.

Ecevit, ekonomideki durgunluğun ve likidite sıkıntısından kaynaklanan ödeme güçlüğünün aşılmasına yönelik bu uygulamaların sürekli olmayacağını ve 1999 yılı sonuna kadar yürürlükte kalacağını belirterek, ‘‘Hedef, sağlanan ek olanaklarla firmaların ödeme güçlüğünü aşmalarıdır’’ dedi.

İhracata para nereden akacak?

210 trilyon lira bütçeden.

200 milyon dolar Japonya'dan.

250 milyon dolar Dünya Bankası'ndan.

50 milyon dolar Kanada'dan.

300 milyon dolar dış piyasalardan.

500 milyon dolar Merkez Bankası'ndan.

Turist getiren uçaklara indirim

Terör örgütü başının ele geçirilmesinden sonra, turizmin büyük rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Başbakan Bülent Ecevit, bu sıkıntıların aşılması için yıl sonuna kadar charter uçakları için ayak bastı paralarında yüzde 35, benzinde ise yüzde 50 oranında indirim sağlandığını kaydetti.

Otomotive ek vergi desteği

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik önlemler paketini açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, otomotiv sektöründeki Ek Taşıt Alım Vergisi indiriminin yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. Ecevit, otomotiv sektöründe canlılığın sağlanması için, ek taşıt alım vergisinin bu yıl sonuna kadar yüzde 12'den yüzde 6'ya indirilmiş olduğunu kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!