İhracat kapılarına yeni yatırım

Güncelleme Tarihi:

İhracat kapılarına yeni yatırım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 07:00

Türkiye’den Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı yakınındaki 400 TIR ve 100 küçük araç kapasiteli Umat İpsala İbrahim Girgin Tır Parkı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla açıldı.

Haberin Devamı

Çeşitli sosyal alanlar, market, kafeterya, lokanta, yöresel ürünler pazarı, mescit, berber, döviz bürosu, duş alanları ve çamaşırhaneyle hizmet verecek TIR parkına, geçirdiği rahatsızlık sonucu 2021 yılında vefat eden İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin’in ismi verildi. Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı açılışta konuşan Ticaret Bakanı Bolat, özetle şunları söyledi:

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

“Son yıllarda, yükte hafif pahada ağır bir kısım ürünlerin hava yoluyla taşınması öne çıkmakla birlikte, kara yolundaki maliyet avantajı nedeniyle hızlı kargo taşımacılığında da bir artış eğilimi gözlemlenmektedir. Özellikle Avrupa’ya açılan gümrük kapılarımızda, bu durum her geçen gün yoğunluğun daha da artmasına neden olmaktadır. Böylesine yüksek hacimli bir trafiğin hızlı ve güvenli bir şekilde yönetilerek yığılmaların önüne geçilmesi, gümrük kapılarımızda yeni bir anlayışın hayata geçirilmesini gerektirmiştir. Bu doğrultuda gümrük hizmetlerinin daha hızlı ve güvenli gerçekleştirilebilmesi amacıyla, değişen ticari koşulları da dikkate alarak, bütçe imkanları yanında yap-işlet-devret modeliyle de gümrük kapılarımızın yenilenmesine yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Haberin Devamı

13 KAPI YENİLENDİ

Avrupa’ya açılan Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli ve Pazarkule kapıları da dahil, bu zamana kadar 13 gümrük kapımızı bu yöntem ile modernize ettik. Aynı şekilde, Bulgaristan üzerinden Romanya ve diğer ülkelere gidecek yolculara ve ticari taşımalara hizmet verecek Dereköy Gümrük Kapımızı da kısa sürede yenileyerek, ülkemizin bölgemizin hizmetine sunacağız. Avrupa Birliği’ne açılan gümrük kapılarımız, ülkemizin ihracat, ithalat ve transit taşımalarının kapasitesinin geliştirilmesinde ve aynı zamanda başta Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, yolcu işlemlerinin gerçekleştirilmesinde çok önemli bir role sahiptir.”

ÜRETİMİN 3’TE 1’İ KARAYOLUYLA

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da İpsala’nın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu belirterek, “İhracatımızın 3’te 1’i kara yolu ile gidiyor. Maalesef uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik, kilometrelerce kamyon kuyrukları meydana gelmişti. İpsala’da sağladığımız başarı, örnek oldu ve yolumuzu açtı. Daha sonra diğer kara gümrük kapıları modernizasyonu, işte burada, İpsala’da yazılan başarı hikayesiyle başladı. İpsala’da tecrübemiz ve hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Tüm kara gümrük kapılarını modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik ve devlet bütçesinden tek bir kuruş harcatmadık. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!