İhracat hayali ceza gerçek

Güncelleme Tarihi:

İhracat hayali ceza gerçek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2023 07:00

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, yılın 11 aylık döneminde kaçak eşya yakalamalarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artış sağlandığını, 4.7 milyarı uyuşturucu madde olmak üzere 21.9 milyarlık kaçak ele geçirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Bolat, paravan şirketler üzerinden naylon fatura kullanarak hayali ihracat yapan, bu şekilde haksız yere yüksek KDV iadesi alanlarla da yakından mücadele ettiklerini vurguladı. Bolat, sonradan kontrol sistemiyle 11 aylık dönemde 2.8 milyar lira ek tahakkuk ve ceza düzenlenerek devletin gelir kaybının önüne geçildiğini anlattı.

21.9 MİLYAR TL’LİK KAÇAK EŞYA

Bolat, Ankara Ticaret Odası ile birlikte düzenlenen Yasadışı Ticaretle Mücadele Konferansı’nda konuşma yaptı. Küresel düzeyde ticaret yoluyla aklanan para miktarının küresel ticaretin yaklaşık yüzde 2 ila 5’ine tekabül ettiğini belirten Bolat, gümrük muhafaza ekiplerinin kaçakçılıkla mücadele sonuçlarını ise özetle şöyle anlattı: “2023 yılının başından günümüze 4.7 milyar TL değerinde uyuşturucu madde ile 17.2 milyar TL değerinde ticari eşya olmak üzere toplam 21.9 milyar TL değerinde kaçak eşya ele geçirdik. Bakanlığımızın teknik ve beşeri kapasitesine yönelik yaptığımız yatırımlar neticesinde kaçak eşya yakalamasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artış sağlandı. Sigaradan akaryakıta, alkollü içkiden elektronik cihazlara, gıdadan tekstil ürünlerine, tıbbi malzemeden makine aksamına, tarihi eserden nesli tehlikede olan canlı hayvanlara kadar birçok türde gerçekleşen kaçakçılık teşebbüsü bertaraf edildi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!