İhracat geliri içerisinde 211 ülkenin parası var

Güncelleme Tarihi:

İhracat geliri içerisinde 211 ülkenin parası var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 10:04

Türk ihracatçısının 211 ülkeye ihracat yaptığı belirlendi. Dünyanın dört bir yanına "Made in Turkey" damgasıyla mal satan Türkiye'nin listesinde Angola, Cibuti, Gabon, Saint Vincent, Eritre, Benin, Togo, Mauritius, Sierre Leone, Burkina Faso, Svaziland, Malavi, Brunei, Makao, Saint Lucia, Gronland, Laos ve Butan gibi kamu oyunun hiç adını dahi duymadığı ülkeler de bulunuyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin bu yılın ilk sekiz ayındaki ihracatı 67 milyar 122.9 milyon dolar oldu. Bunun 64 milyar 893.9 milyon dolarlık bölümü 211 ülkeye yapıldı. Ülkesi belirlenemeyen ihracat 334.7 milyon dolar olurken, Türkiye serbest bölgelerine de 1 milyar 894 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye en fazla ihracatı Avrupa ülkelerine yapıyor. İhracat tutarında ilk sırada 7.6 milyar dolarla Almanya yer alıyor. Daha sonra 5.3 milyar dolarla İngiltere, 4.6 milyar dolarla İtalya, 3.6 milyar dolarla Fransa, 3 milyar dolarla İspanya, 2.9 milyar dolarla Rusya, 2.7 milyar dolarla ABD, 2.3 milyar dolarla Romanya, 1.9 milyon dolarla Hollanda ve 1.8 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Bu on ülkeye yapılan ihracat 36 milyar 142 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 53.8'ini oluşturuyor.

ZENGİN ÜLKE KOMPOZİSYONU

İhracatın büyük bölümü 10 ülkeye yapılırken, ihracatçılar sembolik tutarlarda da olsa neredeyse dünyadaki tüm ülkelere mal satıyor. Türk ihracatçılarının mal sattığı ülkeler arasında, kamuoyunun haritadaki yerini bile bilmediği Afrika, Asya, Okyanusya ve Amerika ülkeleri bulunuyor. İhracat yapılan ülke listesinde Angola, Cibuti, Gabon, Saint Vincent, Eritre, Benin, Togo, Mauritius, Sierre Leone, Mali, Trinidad ve Tobago, Burkina Faso, Komorolar, Svaziland, Malavi, Brunei, Makao, Solomon Adaları, Saint Lucia, Grenada, Gronland, Amerikan Samoa, Laos, Norfolk Adaları, Cook Adaları, Butan ve Tonga gibi adı az duyulmuş ülkeler yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!