İhracat artıyor siz de omuz verin

Güncelleme Tarihi:

İhracat artıyor siz de omuz verin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

Haziran ayında ihracat yüzde 9.2 artarak 2.6 milyar dolara çıktı. Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 13 büyüyerek 15.3 milyar dolar kadar yükseldi. TİM Başkanı Okan Oğuz, krizin etkilerinin azaltılması için ihracata omuz verilmesini istedi.

Şubat ayında gerçekleştirilen devalüasyonla birlikte dalgalı kura geçişin etkisiyle ihracatta gözlenen artış devam ediyor. İhracat, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9'luk artış gösterdi. Böylece, ilk altı aylık ihracat 15 milyar 258 milyon doları geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) kayıt rakamlarına göre, haziran ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 artarak 2 milyar 629 milyon 206 bin dolara çıktı. Bu rakam geçen yılın Haziran ayında 2 milyar 406 milyon 992 bin dolar olmuştu. TİM Başkanı Okan Oğuz, ekonominin yeniden büyüme trendine girebilmesi ve krizin etkilerinin kısa sürede atlatılabilmesi için ihracata omuz verilmesi gerektiğini söyledi.

Haziran ayında gözlenen artışa bağlı olarak, yılın ilk altı ayındaki toplam ihracatta yüzde 12.9'luk büyüme meydana geldi. İlk altı aylık dönemler dikkate alındığında, önceki yıl 13 milyar 517 milyon 64 bin dolar olan ihracat, bu yıl 15 milyar 258 milyon 219 bin dolara yükseldi.

Yılın ilk yarısında sanayi ürünleri ihracatı yüzde 13.8 artarak 9.8 milyar dolara çıktı. Bunun 3.7 milyar dolarla en büyük bölümünü oluşturan ve ‘‘ihracatın lokomotifi’’ sayılan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 0.4'lük gerileme meydana geldi. Demir ve demir dışı metal ihracatı yüzde 19 artarak 2.4 milyar dolar, taşıt araçları ihracatı yüzde 48 artarak 1.9 milyar dolar, elektrik, elektronik, ve makine ihracatı yüzde 15.4 artarak 1.5 milyar dolara yükseldi. TİM Başkanı Okan Oğuz, ihracatın genelindeki artışın sevindirici olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: ‘‘Ancak başta hazırgiyim ve konfeksiyon olmak üzere, lokomotif sektörlerin ihracatında gözlenen negatif gelişmenin tersine çevrilmesi gereği vardır. Bu sektörlerdeki ihracat potansiyelinin değerlendirilebilmesi için, başta finansman sorunu olmak üzere istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve ABD kotalarının artırılmasına yönelik olarak girişimlere hükümet düzeyinde hız verilmesi büyük önem taşımaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!