İhracat artıyor ama Karadenizli ihracatçılar şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

İhracat artıyor ama Karadenizli ihracatçılar şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 11:12

Haziran ayında ihracat yüzde 3.59'luk artışla 11 milyar 840 milyon dolar oldu. Rize'de açıklanan rakamlarda konuşan Rize Sanayi Odası Başkanı ise Karadenizli ihracatçılar için Gürcistan sınır kapısında kimlik geçiş kararının teoride yararlı olsa da uygulama da büyük sorun çıkaran bir hamle olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

 
Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 11.28 artışla 72 milyar doların üzerinde çıktı. Geçtiğimiz ay en fazla ihracat artışı yüzde 14.07 artışla otomotiv sektöründe gerçekleşirken, Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. 

NÜFUS KAĞIDI İLE SINIRDAN GEÇİŞ SIKINTI YARATIYOR

 Türkiye İhracatçılar Birliği'nin Haziran ayı ihracat rakamlarını açıklamak için Rize'de düzenlediği toplantıda konuşan Rize Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Gürcistan ile Türkiye arasındaki sınır geçişlerinde sadece kimlik göstermenin teoride oldukça başarılı bir proje olsa da gerçek hayatta ihracatçılar için büyük sıkıntı yarattığını söyledi.
 
Ofluoğlu, toplantıya katılan Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'ya, sınır kapısında sıkıntı yaşayan ve sıra bekleyip mallarını geç teslim etmek zorunda kalan ihracatçılar için bir çözüm bulunmasını istedi.
 
BÜYÜKEKŞİ: YATIRIM TEŞVİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu bu yüzden açıklanan yeni teşvik paketinin ülkenin en büyük sorunu olan cari açığa işaret

İhracat artıyor ama Karadenizli ihracatçılar şikayetçi
edecek bir karar olduğunu söyledi.

Gümrük Bakanlığı ve TİM işbirliğinde Tek Pencere sistemi adı altında bir kolaylık planladıklarını ifade eden Büyükekşi, bu protokolle birlikte ihracat işlemlerinin çok daha hızlı olacağını ifade etti.
 
Tek Pencere sistemiyle birlikte artık ihracatçılar işlemlerini tek bir noktadan gerçekleştirecek.
 
Tek Pencere sistemi devreye girdiğinde ihracatta 6 gün ithalatta ise işlemlerin bir hafta daha erken süreçte tamamlanması bekleniyor.

İKİ VERİ ARASINDAKİ FARKIN NEDENİ

Toplantıda konuşan Bakan Hayati Yazıcı, "2011 yılında 25 milyar dolar üzerinde ihracat yapan sektör bulunmazken, 2023 yılında yedi sektörün ihracat büyüklüğünün 25 milyar doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz" dedi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TİM rakamları arasında fark olduğunu söyleyen Yazıcı, TİM'de Haziran 11.9 milyar dolar çıkan rakamın, Gümrük Bakanlığı'nda 13 milyar dolar seviyesinde olmasının nedeninin altın ve bazı değerli taşların ihracatının TİM rakamlarına yansımamasından kaynaklandığını ifade etti. 

Haberin Devamı

Büyükekşi, TİM ve Gümrük Bakanlığı kayıtlarına mücevherlerin girdiği ancak TİM'in rakamlarına işlenmiş altınların, Gümrük Bakanlığı'nın rakamlarına ise külçe altın girdiğini, farkın da bundan kaynaklandığını ifade etti. 
 
TİM ve Gümrük Bakanlığı arasındaki veri farklılığı ile ilgili konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl 6.1 milyar dolarlık külçe altın ithalatı yapıldığını, 1.4 milyar dolarlık ihracat yapıldığının bunun da cari açığa 4.6 milyar dolarlık zarar verdiğini ifade etti.
 
SURİYE İHRACATI AZALACAK
Büyükekşi, Suriye ile son dönemde artan tansiyonun hali hazırda ihracata kötü etki eden ilişkileri daha da artıracağını ve ihracatı daha da aşağı çekeceğini belirtti.
Büyükekşi, "Öncelik Suriye'nin barış yönünde adımlar atsın, ihracat sonra konuşulacak bir durum şu aşamada" dedi. 
 
 LÜTFEN SİLAHINIZI BIRAKIN

Haberin Devamı

İhracat rakamlarının açıklandığı Rize Ticaret ve Sanayi Odası binasının girişinde ise gazetecileri ve konukları ilginç bir uyarı karşıladı.
 
Binaya girişteki kontrolde "Lütfen silahınızı bırakın" yazısı gazeteciler ve gelen konukların büyük ilgisini çekti.

ygocmez@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!