"İhracat artışında yüzde 26'yı yakalıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

İhracat artışında yüzde 26yı yakalıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2005 22:58

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "1 Ocak-8 Şubat arasındaki rakamlara göre, ihracat artışımızda ortalama yüzde 26'yı yine yakalıyoruz. Bu, sevindirici bir gelişme" dedi.

Haberin Devamı

Tüzmen, Tüm Denim Sanayici ve İşadamları Derneği ile Türkel Fuarcılık'ın Moskova'da düzenleyeceği “Jeanshow Fuarı”nın tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin Ocak ayı ihracat rakamlarında tekstil sektöründe düşüş görüldüğünü, Çin'in ihracat rakamında ise yüzde 42'lik artış olduğunu belirterek, bu durumun kotaların kalkmasıyla ilgisi olup olmadığını sorması üzerine Tüzmen, Çin'in 2004 yılında kotaya rağmen kendi para biriminin değerini devamlı devalüe etmesiyle rekabet avantajı kazandığını vurguladı. Tüzmen, şunları kaydetti:

“Bunun etkisi açık. Bir de bunun üstüne kotaların genişletilmesiyle almış olduğu pazarlardaki genişlemeyi de katınca tabii çok açık.

Bizdeki ihracattaki azalma aslında tatil dönemiyle, yani iş gününü kıyasladığımız zaman 2004'ün iş günüyle 2005'in tatil dönemini kıyaslamış olduk. O yüzden biraz aşağıda gözüktü. Şimdi toparlıyor. 1 Ocak-8 Şubat arasındaki rakamlara göre, ihracat artışımızda ortalama yüzde 26'yı yine yakalıyoruz. Bu, sevindirici bir gelişme. Ama tekstil ve konfeksiyon ihracatına baktığımız zaman ciddi bir azalma var. Yani tekstil ve konfeksiyon yüzde 8 ve yüzde 11 artış göstermiş durumda. Geçen yıl genel ortalamamız ihracat artışında yüzde 33 olduğu için, artış var ama genel trendin de altında kalıyor. İşte bu etkilerin çok açık bir şekilde sektörümüz üzerindeki olumsuz baskısını gösteriyor.”

Haberin Devamı

Tekstil sektörüne istihdam teşvikleriyle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığının sorulması üzerine Tüzmen, “Yapabileceğimiz bir şey varsa bütçe öncelikleri çerçevesinde hepsini yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!