İhracat 100 milyar doları bir hafta içinde aşacak

Güncelleme Tarihi:

İhracat 100 milyar doları bir hafta içinde aşacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

İhracat eylülde yüzde 16.4 artarak 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Böylece 9 aylık ihracat yüzde 21.7 artışla 99 milyar 453 milyon dolara yükseldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta 100’ler kulübüne ekim ayının ilk haftasında girileceğini belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, eylül ayında da artış sürdü. İhracat, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.4 artışla 10 milyar 723 milyon dolar oldu. İhracat 2011 yılının 9 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7 artışla 99 milyar 453 milyon dolara yükseldi. İhracat son 12 aylık dönemde ise yüzde 18.8 artarak 131 milyar 622 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu ayın ilk haftasında ‘ihracatta 100’ler kulübüne girilmiş olacağına dikkat çekti.

En yüksek 2’nci eylül

TİM’in Elazığ’da düzenlediği toplantıyla açıkladığı verileri değerlendiren Zafer Çağlayan, eylül ayı ihracatının eylül ayları içinde gerçekleştirilen en yüksek ikinci ihracat rakamı olduğunu belirten Çağlayan, aylık ihracatın 10 milyar doların üzerinde devam ettiğini kaydetti. İhracatın kriz sonrasında artmaya devam ettiğine dikkat çeken Çağlayan, orta vadeli programda hedef olarak belirlenen 127 milyar dolar ihracat rakamının rahatlıkla geçileceğini belirtti.

Haberin Devamı

AB’nin sıkıntıları etkiledi

Son 12 aylık ihracat artış oranının yüzde 18.8 olduğunu ve 12 aylık ihracatın 131.6 milyar dolara ulaştığını belirten Çağlayan, bir önceki aya göre yaşanan yüzde 3’lük daralmayı ise şöyle açıkladı: “Bu daralma küresel çapta, AB’de, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da meydana gelen olayların ihracatımızı çok az da olsa etkilediğini gösteriyor. Türkiye’nin bir numaralı ticaret partneri olan AB ülkelerine ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.5 oranında artarak 4.9 milyar dolara ulaşmasının AB ülkelerinde yaşanan sıkıntıların ihracatın daha yüksek rakamlara ulaşmasını engellediğini gösteriyor.”

İhracat işsizliği azalttı

Çağlayan, geçen yılın eylül ayına göre ihracat artışının 1 milyar 800 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Eylülde sanayi ürünleri ihracatının geçen yüzde 17.1 oranında artarak 8.9 milyar dolar olması, sanayi üretiminde çarkların döndüğünü gösteriyor. İşsizlik rakamının tekrar tek haneye inmesi ihracatın artması ile paralel seyir izliyor. Sektör bazında Eylül ayında otomotiv endüstrisi ihracatının yüzde 12.3 oranında artarak 1.7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmesi ‘yerli otomotiv’ üretiminin artık zamanının geldiğini göstermektedir.”

Haberin Devamı

Otomotiv l.6 milyar dolarla yine lider

EYLÜL ayında Türkiye’nin en çok ihracat yapan sanayi sektörü otomotiv endüstrisi oldu. Sektörün, eylülde ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.3 artışla 1 milyar 665 milyon dolar oldu. 2011 yılının 9 ayında otomotiv endüstrisi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.4 artışla 15 milyar 224 milyon dolara, son 12 ayda ise otomotiv ihracatı yüzde 16.5 artışla 19 milyar 867 milyon dolara ulaştı. Eylülde en çok ihracat artışının yaşandığı ikinci sektör 1 milyar 277 milyon dolarla çelik sektörü oldu. Sektörün ihracatı geçen yıla göre yüzde 18.1 artış gösterdi.

Irak’ta 9 ayda 5.8 milyar dolara çıktık

Haberin Devamı

EYLÜL ayında toplam 214 ülke-gümrük bölgesine yönelik ihracat yapılırken, Irak’a şimdiye kadarki aylık bazda en yüksek ihracatlardan biri de gerçekleşti. Irak’a 9 aylık ihracat 5.8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Irak’ın üçüncü en büyük pazar konumunda olduğuna dikkat çeken zafer çağlayan, “Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde bazı aylarda ihracatta düşüşler yaşanmasına rağmen 9 ay sonu itibariyle artış yaşandı” dedi.

Almanya en iyi pazar oldu, en çok artışı Gaziantep yakaladı

AVRUPA Birliği ülkelerine yapılan ihracat hız kesse de eylülde de en fazla ihracat yapılan pazar Almanya oldu. Almanya’ya yapılan ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 1 milyar 87 milyon dolara çıktı.Almanya’yı yüzde 60 ihracat artışıyla Irak takip etti. Irak’ı sırasıyla 623 milyon dolarla İngiltere, 615 milyon dolarla İtalya, 563 milyon dolarla Fransa izledi. Eylülde en fazla ihracat yapan ilk 10 il İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Sakarya ve Hatay oldu. İlk 10’daki il arasında en fazla ihracat artışını yüzde 49 ile Gaziantep gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Büyükekşi: Dışarıda hava soğuk, dalga  boyu endişe veriyor

ELAZIĞ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda rakamları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “AB’de sorunları sahiplenecek ve çözüm üretecek bir irade ne yazık ki ortada gözükmüyor” dedi. Dışarıda soğuk bir hava var diyen Büyükekşi, kurlara ilişkin olarak da ‘dalga boyundan endişe ettiklerini’ söyledi. Yıl sonu için ‘cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırılacağına’ inandıklarını dile getiren Büyükekşi, şu değerlendirmeleri yaptı:

Maliyet hesabı zorlaşacak

Gelişmiş ülkelerdeki durgunluk gelişen ülkelerdeki büyümeyi de olumsuz etkileyebilecek. Tüm önlemler alınsa dahi borç sorunu hemen çözülmeyecek, büyümeye geçiş zaman alacak. Önümüzdeki dönemde emtia ve paritelerde dalgalanma ve belirsizlik devam edecek. Bu durum maliyet ve fiyat yapmayı zorlaştıracak. Dışarıda soğuk bir hava var.

Haberin Devamı

Döviz kurlarının yükselmesiyle Türk lirası değer kaybetti. Sepet kurun 2.10-2.20 arasında bir müddet daha dalgalanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Kurlardaki yüksek dalgalanma döviz borcu olan şirketleri, ithal girdiye bağımlı olan üreticileri olumsuz etkileyebilir. Kurların yükselmesi ihracata destek, ithalata fren etkisi yapar. Endişemiz dalga boyunun yüksekliği ve kurların hızlıca aşağı gitmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!