İhalelere ‘otomobil ve tatil’ ayarı geliyor

Güncelleme Tarihi:

İhalelere ‘otomobil ve tatil’ ayarı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 00:00

Kamu ihalelerinde hem sürenin uzamasına, hem de maliyet artışlarına yol açtığı belirtilen ‘etik ihlaller’ için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı’nın isteği üzerine, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu İhale Kurumu ile yıl sonuna kadar ihaleler için ‘etik’ ilkeleri yeniden belirleyecek.  Yeni etik kurallara göre, kamu ihalelerinin ana konusu ile ilgisi olmayan otomobil ve laptop gibi yan yükümlülerin ihaleyi alan firma tarafından karşılanması kuralı ortadan kaldırılacak. Bu da ihale maliyetini yüzde 5-10 düşürecek.

Etik ihlaller karadelik

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bilal Eryılmaz, bu çalışmayla projelerin tamamlanma süresini ve maliyetini gereksiz yere artıran ihalelerdeki etik dışı uygulamaların önüne geçilmesinin amaçlandığını belirterek, bu etik ihlalleri ‘Karadelik’ olarak nitelendirdiklerini söyledi. Eryılmaz çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “İhalelerin bir çoğunda şartnamelere, ihalenin ana konusuyla ilgisi olmamasına rağmen sıfır kilometre otomobil, laptop gibi talepler de konularak, yüklenici firmalar tarafından bunların da karşılanması isteniyor. Bunlar da yüklenici firmalara ek yük getiriyor. Firmalar da bunu ihale fiyatına ekleyince, sonuçta maliyet yükseliyor.”

Haberin Devamı

Görevini nasıl yerine getirir

İncelemelerin bu araçların ve bilgisiyarların uzman mühendis, şantiye şefi gibi bir makam sahibi olmayan denetçi konumundaki kamu görevlilerine verildiğini ortaya koyduğunu ifade eden Eryılmaz, “Oysa kamu kurumlarında hizmetle ilgili araç, bilgisayar sıkıntısı yok. Altına araç verilen, bir yere tatile gönderilen ya da bir başka imkan sağlanan kamu görevlisinin görevini yerine getirirken görevin gereklerini ne ölçüde yerine getirip getirmediği de ayrıca değerlendirilme konusudur. Bütün bu konuların da çok iyi incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yatırım maliyetini yüzde 10 artırıyor

BİLAL Eryılmaz, bu olayın ihale maliyetlerini yüzde 5-10’a kadar arttırdığını belirterek, “Bu imkanlardan daha fazla yararlanabilmek için projelerin normal tamamlanma sürelerinin gereksiz yere uzatılmasına da yol açıyor. Bize ulaşan bilgiler olduğu gibi ayrıca bizim de gördüğümüz, örnekler var. Tabii ki kamu yatırımlarının maliyetini yükseltmesi nedeniyle bu uygulamadan Maliye şikayetçi. Çünkü Maliye kamunun giderlerini değil gelirlerini arttırmak istiyor. Şimdi biz bütün ihaleleri bu açıdan incelemeye aldık” dedi.

Haberin Devamı

Şeffaf ihaleler kamuya tasarruf ettirecek

BİLAL Eryılmaz, ihalelerdeki bu etik durumun yaygınlığını incelediklerini belirterek şunları söyledi: “İhale ana konusuyla ilgisi olmayan başka ne tür ekstra talepler şartnamelere giriyor bütün bunlara bakıyoruz. Bütün bunlar kalem kalem ortaya çıkarıldıktan sonra da belediyeler, ilgili-bağlı bütün kurumlar da dahil kamunun bütün ihalelerine yönelik etik ilkeler belirlenecek. Bu ilkeler ortaya çıktığında, gerek kamu gerek özel sektör tarafları, ‘siz buraya etik ilkelere aykırı hükümleri koyamazsınız’ diyebilecek. Yani ihalelere bir denetim, şeffaflık gelecek, çeki düzen verilmiş olunacak. Tabi bundan kamu da tasarruf etmiş olacak. ”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!