İğneyle kuyu kazıyoruz

Güncelleme Tarihi:

İğneyle kuyu kazıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK işadamlarının Güneydoğu Avrupa bölgesinde kendi imkanları ile iş yaptığını belirten Rahmi Koç, ‘‘Bu konuda bir hükümet politikası belirlenmesi lazım’’ dedi. Yunanlı işadamlarının bölgede çok hızlı hareket ettiklerini ve hükümetten destek gördüklerini ifade eden koç, ‘‘Yapılacak çok iş var, iğneyle kuyu kazıyoruz’’ diye konuştu.

GÜNEYDOĞU Avrupa İşbirliği Girişimi'nin (SECI) üst yönetim organı olan Danışma Konseyi Eş Başkanı Rahmi Koç, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa ülkelerinde yaptığı yatırım çalışmalarını ‘‘İğneyle kuyu kazmaya’’ benzetti. Türkiye'nin bu bölgede etkinliğini kullanamadığını belirten Koç, Türk işadamlarının kendi imkanları ile bölgeye gittiğini, bunun bir hükümet politikası haline gelmediğinden şikayet etti. Devletin götürülen projelere destek verdiğini kaydeden Koç, ‘‘Ancak yatırım yapacak işadamlarına hükümet garanti ve destek verir mi? bu konu belirsiz. İnşaat yatırımları, otel yatırımları ve banka yatırımları var. Ama Türk işadamları oraya kendi imkanları ile gidiyor. Yapılacak çok iş var iğneyle kuyu kazıyoruz’’ dedi.

Türkiye'nin bu bölgede rolünün çok önemli olduğunu belirten Rahmi Koç, ancak Türkiye'nin bu gücünü bölgede yeteri kadar kullanamadığına da işaret etti. ‘‘Yunanlılar çok çalışıyor, her yerde bir temsilcileri, elleri ayakları kulakları var’’ diyen Rahmi Koç, ‘‘Güneydoğu Avrupa ülkelerinde (Balkan ülkeleri demek ayıp sayılıyor) Yunanlılar çok süratli hareket ediyor. İtalyanlar da büyük destek veriyor. Politik ve ekonomik varlıklarını ve tesirlerini o ülkelere şimdiden yerleştirmek istiyorlar’’ diye konuştu.

Amerikalılar'dan bu konuda büyük destek gördüklerini belirten Rahmi Koç, bu bölgedeki hayat standartlarının yükseltilmesinin, ihtilafları, işsizliği önlediğini ve en önemlisi de, bu ülkelerden diğer Avrupa ülkelerine göçü önlediğini vurguladı. Rahmi Koç, bölgede özellikle insan, uyuşturucu madde, sigara ve içki kaçakçılığının önlenmesi ve sınırlardan geçişlerin kolaylaştırılması yönünde çalıştıklarını belirtti.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi'nin (SECI) Venedik ve Selanik'ten sonra üçüncü Bölgesel İş Geliştirme Merkezi, önceki gece İstanbul'da açıldı. Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında bölgesel işbirliği ve istikrarı teşvik etmek, bu bölgenin Avrupa entegrasyonuna girişini kolaylaştırmak amacı ile kurulan SECI'nin üst yönetim organı olan Danışma Konseyi Eş Başkanlığı görevini de 1997 yılından bu yana Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç ve Yunanistan'ın ünlü işadamlarından Costa Carras yürütüyor. Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Çelik Arsel de İş Konseyi üyesi olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Romanya, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan'ın üye olduğu SECI özellikle bu bölgelerdeki sınır ticaretinin geliştirilmesi ve kaçakçılığın önlenmesine yönelik faaliyetleri ile tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!