Iğdır'a 332 trilyonluk Teknokent kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Iğdıra 332 trilyonluk Teknokent kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ünal Aysal adlı Türk girişimcinin 24 yıl önce Brüksel'de kurduğu Unit International adlı firma, Iğdır'da 1.2 milyar dolara (332 trilyon lira) tekno kent kuruyor. Temeli kasım ayında atılacak olan teknokent, küçük bir ülke gibi kendi sanayisine ve altyapısına sahip olacak.

Türk-Avrupalı ve Japon yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyum, Iğdır'da teknokent kuruyor. Ünal Aysal adlı bir Türk tarafından Belçika'da kurulan Unit International S.A. liderliğindeki konsorsiyumun Ermenistan-İran Nahçıvan sınırına yakın Iğdır bölgesinde kuracağı teknokent, 1.2 milyar dolara (332 trilyon lira) mal olacak.

Unit Dostluk Kenti adı verilen projenin temeli, kasım ayının ikinci yarısında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katılacağı bir törenle atılacak.

5 bin hektar üzerine yayılacak ve 10 yılda tamamlanacak olan proje, 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Teknokent, hem Iğdır Bölgesi hem de çevre ülkelerin ihtiyaçlarını ileri teknolojiyi kullanarak karşılayacak büyük bir kent olarak tasarlandı.

DOĞALGAZ SANTRALI

Proje kapsamında yap-işlet-devret modeliyle kurulacak 700 MW doğalgaz kombine çevrim santralı ise İran'dan ithal edilecek yılda bir milyar metreküpten fazla doğalgaz tüketecek. Unit International, 24 yıl önce Ünal Aysal adlı bir Türk tarafından Brüksel'de kurulan Unit Investments S.A.'nın proje geliştirme bölümü. Unit, ağırlıklı olarak enerji ve doğalgaz, ham petrol çıkarımı ve işlenmesi, yeni enerji tesislerinin yapımı ve özelleştirilmesi, gaz ve ham petrol iletim hatları ve dağıtımı, rafineri, deniz taşımacılığı ve hotel endüstrisi alanlarında çalışıyor.

PROJEDE NELER OLACAK?

Projede şu tesisler yer alacak:

Soğuk depo, depo ve antrepolar, ayırma ve paketleme tesisleri, benzin istasyonu, çakıl kırma ve yıkama santralı, oto bakım merkezi, süt işleme ve değerlendirme merkezi, un fabrikası, fırın, meyve işleme tesisleri ve meyve suyu fabrikası, domates salçası fabrikası, polietilen boru ve şişe fabrikaları, LPG tüpgaz dolum tesisleri, mazot ve benzin depolama tesisleri, süt fabrikası, bisküvi fabrikası, yem fabrikası, makarna fabrikası ve işleme tesisi.

Doğalgaz çevrim santralı.

Botaş'ın İran-Türkiye doğalgaz boru hattından beslenecek, ayrı bir doğalgaz boru hattı.

Fidanlıklar, zirai tohum üretim tesisleri, balık çiftliği, tavuk çiftliği ve mezbahane, seralar ve sulama sistemleri.

BDT ülkelerine ihracatta nakliyede kolaylık sağlamak amacıyla teknokenti Nahçıvan'a bağlayacak bir demiryolu.

Tıbbi tesisler. okullar, idari binalar, cami, kongre merkezi, helikopter pisti, çocuk bakım merkezi, PTT, spor salonu ve futbol sahası, radyo ve televizyon istasyonları, yangın ve polis istasyonu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!