İETT'nin bütçesi 364 trilyon lira

Güncelleme Tarihi:

İETTnin bütçesi 364 trilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ümit Özerol, belediyenin bağlı kuruluşlarından İETT'nin 2001 yılı bütçesinin 364 trilyon 634 milyar lira olduğunu açıkladı.

Özerol, İETT'nin, İSKİ gibi kendi kaynaklarıyla dönme noktasına gelmediğini belirterek, bu nedenle de Büyükşehir Belediyesi'nin onaylanan 2001 yılı bütçesinden 25 trilyon liranın İETT'nin sübvansiyonu için ayrıldığını söyledi.

İETT'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer aldığı günden beri toplu taşımacılıkta kar amacı güdülmediğini ve hükümetlerin de hiç yardımcı olmadığını belirten Özerol şöyle devam etti:

"Bugün dünyada bırakın gelişmiş ülkeleri, normal standarttaki ülkelerde bile toplu taşımacılığı merkezi hükümet finanse ediyor. Ama bizim merkezi hükümetten toplu taşımacılıkla ilgili bir kuruş sübvansemiz yok. Dolayısıyla, Büyükşehir Belediyesi olarak sürekli biz sübvanse ediyoruz."

235 yeni otobüs alınacak

Ümit Özerol, İETT'nin yeni yıl bütçesinden 50 trilyon liranın yatırımlara ayrıldığını anlatarak, bu kapsamda 235 yeni otobüs alınacağını, yeni garaj yapımı ile mevcutların onarımının yapılacağınıve Edirnekapı-Sultançifliği arasında hafif raylı sistem projesinin hayata geçirileceğini bildirdi.

Kurumun gelirlerinin, bilet satışları, kendine ait mülklerin kiralanması ve bazı gayrimenkullerin satışlarından elde edildiğini ifade eden Özerol, 2001 için öngörülen gelirleri şöyle sıraladı:

"Yolcu gelirleri 120 trilyon, yardımcı gelirler 185 trilyon, beklenen satış geliri (2001 senesi içinde verilebilecek zamlar) 30 trilyon ve krediler de 29 trilyon lira."

Levent garajı satılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Özerol, özel halk otobüslerinin hat kirası 14, gelir payı 6 trilyon olmak üzere toplam 20 trilyon lira, otobüs, garaj ve dükkanlara alınan reklam gelirleri 2 trilyon, gayrimenkul satışlarından da 83 trilyon liranın yardımcı gelirler kapsamında yer aldığını söyledi.

Önümüzdeki yıl içinde İETT'nin Levent'teki garajının satışının gündemde olduğunu ve şu anda değer tespit çalışması yapıldığını kaydeden Özerol, "Bu çalışma tamamlandığında ihaleye çıkılacak. İhalehem basına, hem de halka açık olarak yapılacak. Bu günlerde görüşmeleryapılıyor, müracaatlar var" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!