İbrahim Turhan: Siyasi istikrar, enflasyonu tek haneli rakamlara indirdi

Güncelleme Tarihi:

İbrahim Turhan: Siyasi istikrar, enflasyonu tek haneli rakamlara indirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 11:32

Merkez Bankası Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan, Türkiye'de siyasi istikrar sağlandığı için tek haneli enflasyona ulaşıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi tarafından düzenlenen “Türk ekonomisinin geçirmiş olduğu değişim ve dönüşüm, mevcut sorunları ve çözüm önerileri” konulu konferansta konuşan Turhan, Türk ekonomisinin 2001 yılından bu yana ekonomi konusunda adeta bir istiklal savaşı verdiğini belirtti.

Ekonomide verilen savaşın kazanılmasında herkese görevler düştüğünü kaydeden Turhan, Türkiye'nin ekonomide verdiği savaşı kazandığını söylemek için erken olduğunu belirtti.

Bir ülkenin başına gelebilecek en büyük ekonomik felaketin enflasyon olduğunu dile getiren Turhan, enflasyonun sadece mevcut makro ekonomik yapıyı tahrip etmekle kalmadığını, mikro ekonomik yapıyı da tahrip ettiğini kaydetti.

“ENFLASYON BU YIL YÜZDE 6,5 VE 7 ARASINDA”

Türkiye'de enflasyonun tarihiyle de ilgili bilgi veren Turhan, Türkiye'nin kaderi haline gelen yüksek enflasyonun, 2002 yılının sonundan itibaren kontrol altına alındığını, 2004 yılında yeniden tek haneli enflasyonla tanışıldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Bu tarihten itibaren ekonomi politikasında ciddi kararlar alındığını vurgulayan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu da siyasi istikrara bağlıydı. Ve doğru işleri yapmaya başladılar. O dönemden sonra sihir yapılmadı. Ya da hiç kimsenin bilmediği bir şey devreye sokulmadı. (Bugüne kadar neden yapılmadı?) sorusunun cevabı; yapılmak istenmemesidir. Kısaca 35 yıl bu ülkeyi kronik yüksek enflasyona mahkum eden insanlar, bunu bilmedikleri ya da beceremedikleri için yapmadılar. Tamamen tercih meselesidir. Bu tercih bizi çok büyük maliyetler ödemek durumuna bıraktı. Siyasi istikrar, enflasyonu tek haneli rakamlara indirdi.”

Merkez Bankasının hükümetle beraber 2002 yılı için koyduğu yüzde 35 hedefine kimsenin inanmadığını anlatan Turhan, “2005 yılını yüzde 7,7 enflasyonla bitirdik, hedefimiz 8 olmasına rağmen. 2006'da bizim dışımızda gerçekleşen şeyler oldu. 2 kat enflasyonla bitirdik yılı. Bu yıl ve gelecek yıl için hedefimiz yüzde 4. Bu yıl için hedefimizin üstünde kalacağımız anlaşılıyor. Bu yıl sanırım yüzde 6,5 ve 7 arasında bitireceğimizi tahmin ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Turhan, bütün ekonomik amacın, sürdürülebilir büyüme olması gerektiğini, büyüme olmayınca istikrarın bir anlamı olmayacağını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!