Hükümet ilk defa IMF’siz bütçe hazırlığına başladı

Güncelleme Tarihi:

Hükümet ilk defa IMF’siz bütçe hazırlığına başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 00:00

IMF ile henüz anlaşmayan hükümet, ilk defa IMF’siz bütçe hazırlıklarına başladı. Kurumlardan yatırım talepleri ve bütçe teklifleri toplanmaya başlanırken, çalışmaların eylül ayı ortasına kadar tamamlanması planlanıyor.

İKTİDARA geldiğinde devam etmekte olan Uluslararası Para Fonu (IMF) stand-by anlaşmasını bozmayan ve ardından bir stand-by anlaşması daha yapan AKP hükümeti, iktidarının 6’cı yılında ilk kez IMF’siz bir bütçe hazırlığı yapıyor. IMF ile dolan 19’uncu stand-by anlaşmasının ardından ilişkilerinnasıl devam edeceği konusu henüz netlik kazanmazken, ekonomi yönetimi 2009 bütçesi için çalışmaya başladı. Bütçe büyüklüklerinin ekim ayına kadar netleştirilmiş olması bekleniyor. Bu çalışmalar doğrultusunda Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) kurumlardan yatırım taleplerini toplamaya, Maliye Bakanlğıı’nın da bütçe tekliflerini almaya başladığı belirtiliyor. Buna göre önümüzdeki haftadan itibaren kurumlarla bütçe teklifleri üzerinde çalışılmaya başlanacak. Önümüzdeki eylül ayının ortasına kadar bu çalışmaların tamamlanması hedefleniyor.

Güncelleme yolda

Ntvmsnbc’nin haberine göre makro büyüklükler ise orta vadeli plan çerçevesinde ele alınacak. Ancak yüzde 7.5’e revize edilen enflasyon gibi büyüme, faiz dışı fazla oranı, cari açık gibi büyüklükler son gelişmelere göre yeniden güncelleneceği belirtiliyor. Bu büyüklükler arasında bütçe dengelerini etkileyecek olan personel giderleri ise memur maaş zamlarının açıklanması ile netleşecek.

Memurlara yapılan ek ödeme nedeniyle bütçeye gelen toplam 947 milyon YTL’lik yük için de belediye gelirleri ve döner sermaye gelirleri karşılık olarak konulacak. 500 milyon YTL’lik bölüm, belediye gelirlerinden kesilerek aktarılacak. kalan 400 milyon YTL ise kullanılamayan döner sermaye gelirleri ile bu gelirlerden alınan paylardan karşılanacak.

Makul tarih

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile karşılıklı diyalog ve teknik çalışmaların devam ettiğini, bunun bir anlaşma ile sonuçlanması halinde eylül ya da ekim ayının anlaşma için makul bir tarih olacağını söylemişti.

Şimşek’in mesajları

Mehmet Şimşek, bir süre önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin bundan önce yaşadığı krizlerde de IMF ile bir program uyguladığını hatırlatmıştı. Mehmet Şimşek, ayrıca Türkiye’nin IMF programı olmadan da yoluna devam edebileceğini içeren mesajlar vermişti. Hükümetin, 2009 yılı bütçesine son halini vermeden önce bundan sonra IMF ile yola nasıl devam edileceğini de kesinleştirmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!