Hukuki boşluk doldurulmadı 4 bin marka davası düştü

Güncelleme Tarihi:

Hukuki boşluk doldurulmadı 4 bin marka davası düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, marke, patent ve fikri haklar konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerken, Anayasa Mahkemesi’nin patentle ilgili kararnamenin bazı hükümlerini iptal etmesi nedeniyle 4 bin davasının düştüğünü açıkladı. Boyner, 6 Haziran’a dolan süreye karşılık hukuki boşluğun halen doldurulmadığına da dikkat çekti.

TÜRK Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Anayasa Mahkemesi’nin patentle ilgili kararnamenin bazı hükümlerini iptal etmesi nedeniyle 4 bin davasının düştüğüne ve hukuksal boşluğun halen doldurulmadığına dikkat çekti. TÜSİAD’ın 2 yıldır üzerinde çalıştığı ve TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Kurulu Başkanı Murat Peksavaş tarafından hazırlanan “Fikri Haklar Sözlüğü”nün tanıtım toplantısında konuşan Boyner, bu sorunu şöyle anlattı. “Anayasa Mahkemesi, Temmuz 2009’da aldığı karar ile 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin bir kısım cezai hükümleri iptal etti ve bu iptal kararının 6 ay sonra yürürlüğe girmesinin uygun görüldü. Tanınan sürenin dolmasının ardından, yeni bir düzenlemeye gidilmemesi nedeniyle binlerce marka davasının düştü. Halihazırda aynı sorun Patent ve Faydalı Modeller ile Endüstriyel Tasarımlar için doğdu ve Anayasa Mahkemesi, yeni bir düzenleme yapılması için bu sefer bir yıllık bir süre tanıdı. 6 Haziran itibariyle bu tanınan süre doldu, yaklaşık 4 bin dava düştü ve hukuki boşluk halen doldurulmadı.”

133 ülke arasında 105’inci

Dünya Ekonomik Forumu’nun Rekabet Edebilirlik Raporu’na göre Türkiye’nin fikri haklar alanında 133 ülke arasında 105’inci sırada olduğunu da hatırlatan Boyner, şu bilgileri verdi: “Polonya 64, Brezilya 92, Zimbabwe 99, Kamboçya 103’üncü sırada yer alıyor. Aynı raporda 2008 yılı içinde ülke nüfusuna göre tescil edilen patentlere bakıldığında, Türkiye 73’üncü sırada Polonya, Brezilya, Kolombiya ve Azerbaycan’ın arkasında yer alıyor. Önümüzdeki yıl açıklanacak raporlarda fikri haklar alanında Türkiye’nin sıralamasını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.”

Boyner, yabancı firmaların, haklarını korumak amacıyla fikri hakların yeterince korunmadığı ülkelere hem teknolojilerini transfer etmediklerini hem de yatırım yapmayı tercih etmediklerini de vurguladı. Bugünün yoğun rekabet koşullarında artık ürünler değil markalar ve patentlerin yarıştığını dile getiren Boyner, Türkiye’de 1995 yılında tescil edilen patent sayısı 763 iken 2009 yılına geldiğimizde bu rakam 5 bin 610’a ulaştığına dikkat çekti.
TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Kurulu Başkanı Murat Peksavaş ise, Türkiye’deki sanayicilerin patente karşı “romantik bir bakış açısı” olduğunu ifade ederek, herkesin bir ampul icat etmek istediğini, sanayinin faaliyetleri süresince buluş yaptığının farkında olmadığını söyledi.

Ortak hareket etmek için kaybedecek tek bir saniyemiz yok

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, önceki gün Diyarbakır’daki karakol baskını, dün sabah İstanbul Halkalı’da gerçekleşen terör olayının can kaybı ile sonuçlandığına dikkati çekerek, teröre ilişkin çağrısı yineledi. Boyner, şunları söyledi: “Bugün de 4 aileye ateş düştü. Ama Türkiye’nin topyekün canı yanıyor. Dün Trabzon’dan yaptığım çağrıyı yinelemek istiyorum. Siyasi çekişmeleri bir tarafa bırakalım. En büyük varlığımız huzurumuz, iç barışımız tehdit altında. Ortak hareket etmek için kaybedecek tek bir saniyemiz yok. Sayın Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle başlayan terör odaklı siyasi liderler görüşmelerinden bir an önce ortak bir anlayış ve yeni bir yol haritasının ortaya çıkmasını bekliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!