Hollandalı şirketlerin borsadaki değer kaybı 178 milyar euro

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı şirketlerin borsadaki değer kaybı 178 milyar euro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 14:09

Hollandalı şirketlerin bu yılın 9 ayında Amsterdam Borsasında toplam 178 milyar avro değer kaybına uğradığı bildirildi.

Merkez İstatistik Bürosunun (CBS) verilerine göre, Hollandalı şirketler borsada 2002 yılından bu yana en büyük değer kaybını bu yıl içinde yaşadı. Hollandalı şirketlerin 2002 yılından bu yana uğradığı değer kaybı toplamının ise 190 milyar avro olduğu, bunun da şirketlerin borsadaki toplam değerlerinin üçte birine yaklaştığı kaydedildi.

Büroya göre, Hollandalı şirketler bu yılın dokuz ayında yaşanan fiyat dalgalanmalarında en çok kaybı, ocak ve eylül aylarında gördü. Yılın ilk ayında yalnızca 22 Ocak günü borsada Hollandalı şirketler 31 milyar avro değer kaybetti.
Amsterdam Borsası hisse senetlerinde dünyadaki genel krize bağlı olarak çıkan ikinci büyük fiyat dalgalanmasıyla geçtiğimiz günlerde karşılaştı. Borsada 28 Eylül günü 26 milyar avro değer kaybeden Hollandalı şirketlerin bir gün sonra 29 Eylül günkü kayıpları ise 66,5 milyar avro oldu.

Amsterdam Borsasında en çok değer kaybına uğrayan şirketler finansman alanında oldu. Bu şirketler bu yılın dokuz ayında toplam 51 milyar avro değer kaybetti ve bunlar içinde de 15 milyar avro ile Fortis ilk sırayı aldı. Fortis;in bir yıl içinde değer kaybı oranı yüzde 74;ü buldu.

Finansman şirketleri dışında en çok kaybeden şirketlerin başında ise Royal Dutch Shell yer aldı. Shell şirketinin kaybı da 50 milyar avroya ulaştı. Bir yıl öncesine göre Shell;in borsadaki hisse senetleri üçte bir oranında düştü.

Merkez İstatistik Bürosuna göre Hollandalı şirketlerin Amsterdam Borsasındaki değer kaybında, genel mali kriz ve düşük kurların yanında bazı şirketlerin borsayı terk etmesi de etkili oldu. Kimi şirketlerin borsayı terk etmesiyle oluşan değer kaybı miktarı 82 milyar avroyu buldu. Borsadan çekilen şirketler içinde de en çok olumsuz etki yapanın, ABN Amro Bankası olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!